Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават с евросредства центрове за психично здраве

Зам.-министър Деница Николова: Изграждаме 68 центъра за възрастни с психични разстройства и 6 дневни центъра за лица с деменция

Деница Николова
Снимка: БГНЕС

Над 50% от структурите за психиатрична помощ у нас са в критично състояние, а за ремонта им ще са необходими над 10 млн. лева – това бе посочено в доклада на здравния министър Кирил Ананиев пред Министерския съвет в сряда.

Могат ли в обновяването на тези центрове да се включат и европари? Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която ръководи и управляващия орган по ОП „Региони в растеж“, обясни в предаването "Хоризонт до обед", че оперативната програма „Региони в растеж“ има много голям социален фокус, свързан с мерки и услуги в подкрепа на възрастните и децата от уязвими групи.

Сега акцент се поставя върху възрастното население с умствена изостаналост, деменции и психични разстройства. „Към настоящия бюджет сме определили бюджет от над 41 млн. лева, който да бъде фокусиран в изграждането на различни типове социални услуги в подкрепа на тези най-уязвими групи от населението“, посочи Николова.

Към настоящия момент се покрива само първия стълб от Националната стратегия за дългосрочна грижа за възрастните. Той е свързан с хората с умствена  и психични увреждания, обясни тя. „Подадени са при нас общо 27 проекта, от които 25 вече са финансирани и се изпълняват, като тенденцията е към края на програмния период да изпълним не само тези 27 проектни предложения, но и при възможност и спестени ресурси, да реализираме и допълващи мерки.“

МТСП е разработило карта на услугите, позиционираща различните типове нужди по региони. Затова е важно предложенията, които постъпват, да отговарят на потребностите, отразени в картата. „Изпълняваме заедно с министерството интегрирани мерки. От гледна точка на оперативната програма ние подкрепяме основно инфраструктурата“, посочи още заместник-министърът.

„Залагаме само върху такива социални услуги, които във времето няма да променят своята същност и ще продължат да бъдат финансират с делегирани бюджети от Министерството на финансите“, изтъкна Деница Николова. По думите й, целта е към края на програмния период да има изградени шест дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция, както и още 68 центрове за грижа за хора с увреждания – лица с психични разстройства и такива с невъзможност за самообслужване.

За следващия програмен период след 2021 година се предвижда такъв тип мерки да бъдат засилени и заради демографските тенденции, уточни Деница Николова. По думите й, нуждите от такъв тип социални услуги за възрастни ще бъде все по-голяма.

Столичната община ще изгражда нови социални центрове в районите „Витоша“ и „Нови Искър", предназначени за пълнолетни и възрастни хора с увреждания. Проектът се реализира чрез безвъзмездна финансова помощ на стойност 5 милиона лева, отпуснати по ОП „Региони в растеж“ и ще осигури добри условия за около 160 души, страдащи от деменция, психически разстройства или умствена изостаналост.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента Румен Радев да не избира за служебен премиер председателят на парламента Росен Желязков,нито Димитър Главчев. "Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Губернаторът на Запорожка област написа в социалната мрежа "Телеграм", че две жени са пострадали при..

публикувано на 28.03.24 в 11:42

С 13% поскъпват парното и топлата вода в Пловдив от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които..

публикувано на 28.03.24 в 11:41
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Ако изборите са 2 в 1, много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува с машини

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и организация на изборния процес. Най-скъпите избори през последните години бяха местните през есента..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде взето на 1 април. За разлика от март, когато поевтиняването на синьото гориво беше значително,..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни сектори - от опити да се прикрият виновните политически лица за железопътната катастрофа, която..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31