Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Хасково е първенец по контрабандни цигари

Снимка: БГНЕС

Хасково е първенец по контрабандни цигари в страната. Въпреки че според властта нивото им в страната е под 5%, в Хасково е 15,3%, което означава, че всеки шеста цигара там е контрабандна. В класацията следват Велико Търново с 13,3%, Плевен с 10,7% и Перник с 10%.

МВР Хасково има значителен напредък в разкриваемостта на престъпленията, свързани с акцизните стоки, сочи анализ на дирекцията. Миналата година са конфискувани близо 1,4 млн. къса цигари 7504 пури и 706,12 кг тютюн.

Хасково, Свиленград и Димитровград държат първенството по продажба на контрабандни цигари, като една от причините е близостта им до границите с Турция и Гърция, казва директорът на областната дирекция на МВР-Хасково Ангел Цанков.

„Съществуват схеми за пренос на цигари без акцизен бандерол през границата, където големият брой ежедневно пътуващи за търговия внасят в страната, групират се при лица, които ги изкупуват на едро и продават във вътрешността на страната, предимно в нашия район“, обясни той.

На пазара в Димитровград се събирали над 4000 търговци, които по един или друг начин също имали връзка с вноса на стоки и пътуват в чужбина, като разпространявали и акцизни стоки без бандерол. Голяма част от такива цигари идвали и от фабрики, които през 2018-а са били установени в страната.

„Ту в района има дългогодишни традиции, довели до това много хора да се занимават с тази дребна куфарна контрабанда, вместо да отидат да работят на постоянни работни места“, каза Ангел Цанков.

На митническия пункт „Капитан Андреево“ миналата година са задържани 23,6 млн. къса контрабандни цигари при 14 872 случая, като е предотвратена щета за бюджета от неизплатен акциз е за близо 5 млн. лв.

„Нарушителите укриват акцизни стоки във фабричните кухини на превозните средства, в движещи се автомобилни гуми. Дори в хранителни продукти - например традиционни неща, произвеждани в съседна Турция, като баклавата, туби да натурални сокове“, каза Диана Маркова от „Връзки с обществеността“ на пункта. Контрабанда се укривала още в туби с течен перилен препарат, опаковки с прах за пране, кутии за мокри кърпи.

„Не са редки и случаите на укриване по тялото“, добави тя.

Това са случаите с куфарните търговци, които ежедневно преминават границата и ако все пак са успели да преминат, те се проверяват от полицията в Хасково.

„Акциите се провеждат на базата на придобита информация и на анализа на данните, които постъпват при нас“, обясни старши комисар Ангел Цанков. Като посочи, че те се фокусират върху рискови зони.

Бившият шеф на митница „Свиленград“ Георги Шишков, която вече не съществува, контрабандните канали от няколко години не са това, което са били някога.

Ако тогава е имало т.нар. черна контрабанда, след това контрабандистите преминали към „сива“ – декларират наполовина, сега се работела на принципа на тотото – с малки суми, но редовно.

Шишков смята, че в митниците липсва кадрови капацитет, а тестовете за лоялност и реформите през последните години не дават необходимия резултат в борбата с контрабандата. Той обаче смята за ефективни специализираните акции по границата.

Куфарни търговци твърдят, че продължава да се плаща такса спокойствие, която варира от 15 евро на човек и 50-100 евро на лек автомобил.

Според Шишков няма йерархичност в разпределянето на тези средства, а ако някой го прави, прави го за себе си.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Денков анализира Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57