Работна група на НСТС ще обсъжда промените в Кодекса на труда

| обновено на 08.02.19 в 18:59
Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Следващата седмица работната група, излъчена от участниците в Тристранния съвет за социално сътрудничество, ще проведе заседание за обсъждане на промените в Кодекса на труда. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в рамките на парламентарния контрол. 

Петков обясни, че една от целите на проекта е "да регламентира възможност за социалните партньори да договарят по-голяма продължителност на извънредния труд в рамките на 1 календарна година - до 300 часа, но при условие че това се запише в колективния трудов договор и при съществуващите ограничения". 

Петков допълни и че няма отказ от идеята за увеличаване на заплащането за нощен труд: 

"Допълнителното възнаграждение за нощен труд е определено в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, така че няма как да направим предложение за увеличаване на допълнителното възнаграждение, когато говорим за промени в Кодекса на труда".

Виолета Желева и Надя Клисурска от БСП обаче го обвиниха, че е застанал на страната на работодателите и прогнозираха: 

Съмнявам се доколко един трудов кодекс, написан от работодателите, ще защитава правата на работниците. По-скоро се отваря вратичка за предложенията на работодателите, които са в посока либерализация на пазара на труда - или повече несигурност за работниците".

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33