За и против кучето Румяна от Благоевград

Снимка: Жоро Александров

Жители на Благоевград недоволстват от улично куче, което живее в къщичка пред блок в квартал „Запад“. Те изпращат писма до отговорните институции с молба за съдействие, но отговор няма. Тъй като сигналите са анонимни, не беше открит техен представител, за да обясни за проблема.

Кучето се казва Румяна и за него се грижат хора, обединени в каузата за кастриране и осиновяване на улични кучета и котки. Една от тях е Емилия:

"Имаше идея да е кастриран, за да не се размножава, защото обикновено на хората им пречат уличните кучета. За доброто на хората и за доброто на кучетата. Започнахме с приятели да организираме, щяхме да кастрираме в "Четири лапи" в София и малко преди да дойде моментът, защото все пак трябваше да се отбие кученцето, тука в квартала някой разхвърли масово отрова и имаше много измрели кучета, не само улични, но и домашни. Румянка беше едно от кучетата, която беше хапнала, но за щастие по-малко и успяхме да я спасим. Хората от блока събираха пари, отидохме при доктор Пелтекова, спасихме я, после я кастрирахме и така Руми заживя тук, в квартала, и стана квартален любимец. Има паспорт, чип, ваксинираме я всяка година, обезпаразитяваме я редовно. Кучето определено не е опасно. Аз по принцип изпитвам голямо съчувствие към бездомни животни, защото най-вече те не са виновни, че са на улицата и не заслужават тази ужасна съдба, която в повечето случаи им се случва. И мисля, че по този начин, а пък правя и добро на хората, които не искат да има бездомни кучета, аз също не искам. На хората почна да им пука и да виждат, че не е начин да се справим с бездомните животни, като ги изтребваме, убиваме, тровим, палим и така нататък".

В сигнала като собственик на кучето Румяна беше споменат анонимен мъж, който е бивш затворник и от който хората се страхували. Всъщност собствениците на кучето се оказаха повече, а нарочения за такъв - известен народен певец, който имал конфликт с отровителя на животни.

Мария е един от тези хора, които се грижат за Руми:

"Тя си има къщичка. За нея се грижим цялата редица от блокове в "Запад". Твърдя, че тя наистина е едно добро куче. Тя заслужава да бъде при нас. Лично аз съм водила Руми на ветеринар. Тя е едно здраво куче, въпреки че вече е старичка, обезпаразитена. Искам да кажа на слушателите, всъщност, замислете се, нищо не се прави по въпроса за бездомните глутници кучета, които върлуват и в Благоевград, а пък едно куче, което е домашно, защото ние всички я гледаме, тя е нашето куче. На някой съсед му е попречило, че се е разлаяла два-три пъти. Даже мисля, че пред всеки блок трябва да има по една къщичка на куче, ако питате мен. Може би ние сме тези, които трябва да се грижим за бездомните кучета, тъй като общината не прави нищо по въпроса".

Емилия повдига въпроса:

"Кварталът ни е печално известен - с убийства на кучета, котки, отравяния и т.н. На тях им пречат животните, не само, но и хората им пречат, но по-лесно е да си излееш агресията към животно. Не случайно в другите страни, към които ние се стремим на Запада, агресията към животните е индикация, че този човек е потенциално опасен и за хора. Тази агресия всъщност е към беззащитните".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Френската полиция издирва мъж на около 30 години за взрива в Лион, има ДНК следи

Разследващите атентата във френския град Лион съобщиха, че са успели да открият ДНК следи от заподозрения за експлозията, съобщи телевизионният канал BFMTV, цитирайки информирани източници. Според канала установените ДНК проби все още не са помогнали за установяването на самоличността на заподозрения. Полицията издирва мъж е на възраст между..

обновено на 25.05.19 в 17:15
киберсигурност

Нови онлайн заплахи се опитват да пречат на провеждането на изборите в ЕС

Нови играчи онлайн се възползват от липсата на нормативна рамка в интернет, за да влияят върху започналите избори за Европейски парламент, се казва в нов доклад, който обръща внимание на популистките партии и "кибермилициите", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Преди вота, който протича от четвъртък до неделя в ЕС, Институтът за..

публикувано на 25.05.19 в 17:06
Карта на блоковете около Кипър с компаниите, получили лицензи за газови проучвания.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар обвини Кипър и Гърция в "провокативни атаки"

Турският министър на отбраната Хулуси Акар обвини Кипър и Гърция в "провокативни атаки", съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА. По време на военното учение "Морски вълк" министърът изрази очакване всички страни да зачитат правата на Турция, която има най-дълга брегова линия в Източното Средиземноморие. Турският кораб за..

публикувано на 25.05.19 в 16:44

Днес е ден за размисъл преди утрешния евровот

В страната започна подготовката на изборните секции за утрешния вот за Европейски парламент. След като секциите бъдат запечатани, те ще бъдат предадени за охрана на полицията и ще бъдат отворени утре сутринта – в началото на изборния ден.  Днес е ден за размисъл преди утрешния вот, с който ще бъдат избрани 17-те български представители в Европейският..

обновено на 25.05.19 в 15:55

Около 400 полицаи и жандармерия по охраната на вота в Кюстендилска област

Около 400 служители на МВР – от Областната дирекция на полицията, от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", от Регионалния граничен сектор, както и звено на Жандармерията, са ангажирани по охраната и обезпечаването на изборите в Кюстендилска област.  Жандармерия е изпратена в Дупница. В  избирателния район ще отворят 281..

публикувано на 25.05.19 в 15:52