Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Манолов няма да се кандидатира за евродепутат

Снимка: БГНЕС

Ако решим да издигаме кандидат за евродепутат, това няма да съм аз или някой от ръководството на КТ „Подкрепа“, заяви пред БНР президентът на синдиката Димитър Манолов.

„Издигането на евродепутат не е нещо, което непременно сме си науми, но съществува като възможност. Ако стигнем до такова нещо, е напълно сигурно, че този кандидат няма да съм аз, няма да бъде моят заместник и няма да бъде някой от членовете на изпълнителния ни съвет. Ако ще правим такова нещо, то ще бъде за да получим възможността да изправим някой автентичен представител на работниците в ЕП“, обясни Димитър Манолов в интервю за предаването „Неделя 150“.

Той увери, че засега нямат планове да влизат в българската политика. По думите му такъв път крие сериозни опасности: „Ако тръгнем да правим партия, като нищо можем да си съсипем синдиката“.

От КТ „Подкрепа“ заявиха, че ще се борят с всички сили за българската енергетика. „Ще се борим и в Брюксел и навсякъде, където трябва, защото огромната част от проблемите на българската енергетика не са български. Голямата заплаха за нея не идва от България. Ще се борим на всички нива, ако трябва и в Брюксел“, категоричен бе Димитър Манолов.

От синдиката разкритикува системата за финансиране на образованието. Според Манолов системата трябва да е разходо-покривна. Той бе категоричен обаче, че проблемът не е само във финансирането:

„Увеличаването на заплатите на учителите е изключително важно, това е най-важната първа стъпка, но не може да се спре дотам. Образованието по целия свят е в криза и българското не прави изключение. В това смачкано общество, в което живеем, родителите са склонни да прехвърлят всичките си семейни и личностни дефицити върху училището. Оттам нататък идва детската агресия, агресията срещу преподаватели от всички страни и така училището става несигурно. Преовластяването на незрели индивиди работи наопаки. Когато едно дете е болно като личност, това непременно има своите корени в семейството“.

Манолов бе категоричен, че училището и учителят трябва да бъдат защитени и обществото да гледа на тях по различен начин: „Трябва да е ясно, че там не може да посягаш, там трябва да има ред във всичко. Трябва да има маниакално уважение към тази институция“.

Президентът на КТ „Подкрепа“ коментира и Концепцията за ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов. Той отдава излизането на документа на предстоящите избори. Според него всеки шум в такива чувствителни материи създава изкривявания. В тези теми трябва да се работи тихичко, категоричен е той.

„Опитваме се да стоим здраво и устойчиво и да казваме истината такава, каквато е. Да се борим за правата на хората, без да правим недопустими компромиси. Много грешки сме правили, но в рамките на всичко ние изградихме характер, който искрено се надявам да не бъде променен“, каза още Манолов, който бе преизбран начело на „Подкрепа“. Той добави, че с всички политици работят безстрастно.

Според Димитър Манолов Европа е в криза и това е най-големият ни проблем:

„Проблемът е в това, че при сегашните правила решаването на този проблем е в ръцете на тези, които са го създали. Не е оптимистично предположението, че те ще направят нещо срещу себе си. Алчността е по-силна от инстинкта за самосъхранение“.

Европа продължава да бъде континентът, който носи мир и просперитет, но се срива надолу, добави още синдикалистът. Според него Европа трябва да се подреди наново. Притесненията му обаче са свързани и с това, че се надига голям популизъм.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Селда Ахмедова

Дамите в армията: Изложба по повод 20-тата годишнината от членството ни в НАТО

До края на месеца в градинката на "Кристал" в София стои изложба на снимки. Ако минавате през тази градинка – загледайте се в по-нежната част на армията. Дамите в армията. Изложбата е по повод 20-тата годишнина от членството ни в НАТО . Но отбелязва и 75- тата, откакто има дами в армията . Дамите в армията са по-лесни за снимане,..

публикувано на 24.04.24 в 17:25

За хората и пчелите – скандално изказване на общинар от Горна Оряховица

Скандално изказване на общински съветник в Горна Оряховица: „Майната им на хората – да мрат“ от последното заседание на местния парламент породи широко обществено недоволство. Изказването е запечатано от камерите и микрофоните в залата на Общинския съвет в Горна Оряховица. На мартенското заседание трима общински съветници коментират..

публикувано на 24.04.24 в 17:24
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия Палеж най-вероятно е предизвикал пожара, в който загина българско семейство в Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20
Ивайло Диманов

"Амфибрахий в До мажор" - новата книга на Ивайло Диманов

За всички, които се чувстват самотни в лабиринта на отчуждението и търсят своето място и смисъл, сред хора и улици, е поканата ни за среща с поетичния свят на Ивайло Диманов . В "Нощен хоризонт" с музика и стих съпреживяваме новите стихотворения на поета в досег с любовта, раздялата и търсенето на щастието. Най-новата му стихосбирка..

публикувано на 24.04.24 в 17:13

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете да пренебрегнете факта, че Германия е най-важният поддръжник на Украйна наред с Обединеното..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия сектор. Вносители на законопроекта са Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Предложените..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на правителството подчерта, че операцията ще се извършва с особено внимание към предпазване на цивилното..

публикувано на 24.04.24 в 16:57