След срещата в Община Марица, свикана от кмета Димитър Иванов:

Социални жилища за ромите от Войводиново, останали без дом

Кметът на община Марица: Очаквам помощ от държавата за настаняване на ромите от Войводиново

| обновено на 11.02.19 в 12:36
Снимка: Кремена Данева

Областната управа да предложи социални жилища за ромските семействата от Войводиново, останали без домове, след като започна разчистването на незаконните къщи в махалата. Около това становище се обединиха участниците в срещата в Община Марица, свикана от кмета Димитър Иванов, за да се преодолее напрежението в селото. То ескалира отново след като в събота няколко семейства се опитаха да се върнат в домовете си, като това провокира недоволството на жителите на Войводиново и се наложи спешната намеса на полицията и жандармерията. Протестите във Войводиново започнаха, след като в началото на януари двама роми пребиха военнослужещ. Веднага след това започна и акцията срещу незаконното строителство. В момента текат законовите срокове за 17 къщи.                 

Бременни жени, които казаха, че временно са се настанили при близки в „Столипиново“, представители на фондация „Рома“ и на други неправителствени организации, както и жители на Войводиново, нежелаещи ромите да се върнат в селото, се събраха около половин час преди началото на разговорите. Те споделиха:

„Нова ми е къщата. Преди пет години я направих. Вярно - не е законна, обаче трябваше да ни кажат, до вчера не ни мразеха, сега почнаха да ни мразят“.

„Съпругът ми каза, че ще се връщаме, каквото и ще да става. Ако ни трепат, да ни трепат“.

„Както всички нормални хора, така и вие - отивате, купувате си имоти, строите си". Нагледахме се и приключи общуването“.

След като страстите се успокоиха, започна срещата, на която присъстваха и представители на полицията и областната управа. Кметът Димитър Иванов заяви, че в следващите дни ще стане ясно колко жилища може да предложи областната администрация и къде, става въпрос за около 50 души. До момента са съборени 19 опасни постройки в ромската махала, за други 17 са издадени заповеди, като 15 се обжалват в съда. Димитър Иванов допълни, че жителите на Войводиново са категорични, че няма да допуснат ромите да се върнат в селото. Той изрази надежда, че с намирането на жилища конфликтът ще се разреши.

По-рано днес в предаването „Преди всички“ Димитър Иванов бе категоричен:

„Трябва да се обединим - държава и всички служби, които са свързани с подпомагане на населението на страната, за да можем да решим казуса“. Населението в селото не желае ромите да се върнат, но се чака решението на съда, допълни той:

„Днес заседанието ще е в посока как да помогнем на тези хора да бъдат настанени, защото аз смятам, че тези сгради, които са в село Войводино, не са подходящи за настаняване, тъй като нямат вода, нямат ток, а някой са с изпочупени прозорци и врати. Аз нямам социални жилища. Нямам и фургони, така че очакваме тук и помощта на държавата“.

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет коментира за БНР, че действията от събота на полицията и кмета „не са основани на закона“ и „като минимум съставляват властнически произвол“:

„Законът не допуска саморазправата. На гражданите не е позволено сами да раздават правосъдие. Работата на властите беше да осигурят, че това няма да се случи. Очевидно случилото се в събота е не просто незаконосъобразно бездействие от страна на властите в лицето на полицията да защитят ромите от саморазправа, а дори е имало незаконни действия“.

Стоянов отчете, че вече има три съборени от властите къщи, а покъщнината в тях също е била унищожена, включително актове за раждане на деца. От БХК няма да участват на днешната среща, но ще предприемат „действия съобразно закона, за да защитим тези хора“, които имат право да обитават своите домовете":

„Има практика на Европейския съд по правата на човека, че хора не могат да бъдат оставени бездомни, само защото единственият им покрив над главата е незаконен. Първо трябва да се осигури алтернативно настаняване, след което да се разрушават незаконните постройки. Незаконният статут на къщите не е обяснение за това защо жителите на селото не желаят тези хора да живеят там. Незаконността на къщите не накърнява техни субективни права или законни интереси и те нямат собственически претенции към тези имоти. Следователно незаконният статут на домовете на ромите от Войводиново не е причината съселяните им да не ги желаят там. Причината е, че са роми! Цялото напрежение е заради деянието на двама конкретни души, които в момента са изправени пред съда. Искам да попитам майката с петте деца как е участвала в това престъпление. Каква отговорност носи тя за него и защо търпи това наказание, което е абсолютно неправомерно?! Да не можеш да се прибереш в собствения си дом, за мен прилича на етническо прочистване. Единственото общо между тези хора и онези, които са изправени пред съда, е че са роми!“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33