Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варшава: Лидерите на ЕС губят досег с обикновените хора

Матеуш Моравецки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборите за Европейски парламент през май ще покажат, че служителите на ЕС в Брюксел и френският президент Еманюел Макрон са изгубили досег с обикновените жители на Стария континент. Това смята консервативният полски премиер Матеуш Моравецки, предаде „ИЮ Обзървър“.

„Почти сигурно ще се появяват изцяло нови сили, които бюрократите в Брюксел обичат да омаловажават като „популистки движения. За мен те са родени от демокрацията и техният глас трябва да бъде чут“, каза Моравецки пред френския в. „Фигаро“.

Полският премиер коментира и антимиграционните настроения в ЕС. „Всички европейски проучвания на общественото мнение показват, че най-голям проблем за европейските общества са миграцията и тероризма. Трябва да се вслушаме в притесненията на хората“, подчерта Моравецки.

Изказването му идва на фона на преговори между Варшава и Рим за формиране на нова група в Европейския парламент след вота през май.

В същото време той отхвърли възможността за полско напускане на Евросъюза, като цитира изследване, според което 87% от поляците подкрепят ЕС.

Резултатите от публикувана миналата седмица анкета сочат, че опозиционният алианс „Гражданска коалиция“ - съюз на „Гражданска платформа“ с либералната партия „Модерна“, получава 42% срещу 37,5 за „Право и справедливост“ на Моравецки. На местни избори миналия октомври опозицията спечели във всички големи градове. „Гражданска платформа“ по-рано бе оглавявана от настоящия председател на Европейския съвет Доналд Туск, който бе и два мандата премиер на Полша.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59