Стайко Стайков остава под домашен арест

Снимка: БГНЕС

В съдебната зала прокуратурата се отказа от искането си за постоянен арест за сина на бизнесмена Миню Стайков - Стайко Стайков. След като изслуша осемчленна медицинска експертиза, Специализираният апелативен съд го остави под домашен арест, за да може да се лекува.

До днешното заседание на съда се стигна по настояване на прокуратурата, която не се довери на тричленната експертиза и поиска следваща. Какво точно са казали експертите, не стана ясно, защото съдът се съгласи с адвокатите на Стайков, че заради медицинските подробности делото трябва да се гледа при закрити врата.

Едва при оповестяването на решението стана ясно, че апелативният спецпрокурор Пламен Марков е оттеглил искането за постоянен арест. Според адвоката на Стайков - Димитър Вълчев, домашният арест също е проблематичен, защото предполага специално разрешение за всяко излизане от дома:

„Дори да е добросъвестен прокурорът, адвокатът трябва да пуска молби за прегледи. Колко пъти тук се случи той да постъпва в болница по спешност, само че прокуратурата не прояви доверие и реши, че това са игри“.

Прокурор Марков декларира:

„Когато има основателна причина, подкрепена със съответните доказателства, ще бъде разрешавано на обвиняемия Стайков да посещава здравни заведения, да бъде стационарно лекуван“.

В определението си съдебният състав констатира достатъчност на данните, че Стайко Стайков е съпричастен към данъчните измами и прането на пари, за което е обвинен с баща си и вуйчо си и със сина на кмета на Карнобат.

Относно няколкомесечното издирване на Стайков-син, след техните арести, и внезапното му появяване наскоро и версията, че е бил отвлечен, адвокат Димитър Вълчев каза:

„Нямам никакво отношение към този период от живота му“.