Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН предлага за обществено обсъждане промени в Закона за висшето образование

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

До началото на следващия месец Министерството на образованието ще предложи за обществено обсъждане промени в Закона за висшето образование. Това съобщи ресорният министър Красимир Вълчев.

Измененията ще засегнат управлението и акредитацията на висшите държавни училища, обясни той:

"По отношение на управлението промените ще насърчават висшето училище към подобряване на резултатите, профил на специализация, развитие на млади преподаватели. Промените в акредитацията са свързани с това, от една страна, тя да бъде по-ефективна, а от друга - по-облекчена".

Малки промени ще има и системата за финансиране на висшите училища, уточни министърът:

"В някои професионални направления, които са с най-голям очакван бъдещ недостиг на пазара на труда, от една страна, а от друга страна, немалко учат в момента в тях, ще дадем възможност за финансиране на таксите или безплатно обучение".

Красимир Вълчев направи съобщението преди церемонията за награждаване на ректорите на най-добрите университети у нас. Наградите се дават на база резултатите от рейтинговата система на висшите училища. Първата награда по време на церемонията получи ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" за това, че Алма матер е лидер в 17 от общо 52 професионални направления.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала около 200 терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза. Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление. Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.  Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41