Десислава Кателиева: Редица проблеми пречат парамедиците да се влеят в Спешната помощ

Снимка: Радио Шумен

Има доста проблеми, които пречат парамедиците да се внедрят в системата на Спешна помощ, независимо че има много голяма нужда от тях. Това каза пред БНР д-р Десислава Каталиева – председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ.

„Дейностите, които извършват парамедиците, са разписани единствено в Стандарта по спешна медицина в частта му за компетентности на домедицинските екипи. Парамедиците са немедицински специалисти и съгласно действащата нормативна уредба те трябва да работят под медицински контрол на специалист или с диагностично-терапевтични правила и алгоритми. Тези правила и алгоритми са разписани в стандарта и трябва да включват такива за възрастни, за деца, за травми, за акушерство, за медицински процедури и поведение, но практически тези протоколи все още не са разписани и не са утвърдени от Министерството на здравеопазването. Освен това няма щатно разписание за парамедици“, обясни д-р Кателиева в предаването "Хоризонт до обед".

Тя подчерта, че само в София има 12 щатни бройки за парамедици, в останалите центрове парамедиците се назначават като шофьори на линейки и като такива те нямат право да прилагат знанията и уменията си. По думите й заради неуредиците след като завършат, част от парамедиците отиват да работят в чужбина.  

През 2016 г. здравното министерство си постави за цел да обучи 237 медици по програма, финансирана от ЕС. В университетската болница в Русе започва втори курс за обучение на парамедици. Лечебното заведение разполага с център за професионално обучение и квалификация, който предлага както теоретична, така и практическа подготовка.

Целия репортаж от Русе и интервюто с д-р Кателиева чуйте от звуковия файл.