Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следобедното заседание стана среднощно

Правната комисия на НС ограничи преференциите, ЦИК няма да се сменя

Още: Без камери и ценз за основно образование в комисиите

| обновено на 14.02.19 в 00:31
Снимка: БГНЕС

На 10-часово заседание на правната комисия в НС одобри промени в Изборния кодекс, които днес трябва да бъдат разгледани в пленарна зала. Мнозинство в комисията отхвърли предложението на БСП за избор на нов състав на Централната избирателна комисия преди евроизборите през май.

В изборните секции няма да има камери, данни от социологически проучвания вече ще могат да се съобщават през изборния ден, номерата върху бюлетините остават, а прагът за признаване на избор на кандидат с преференции на практика се увеличава. Това са част от промените, които одобриха депутатите на продължилото до полунощ заседание на правната комисия в Народното събрание.

Прието бе и избирателните комисии да могат да вземат решение с повече от половината гласове вместо досегашното изискване за мнозинство от 2/3. Отхвърлени бяха предложенията на ДПС за отпадане на уседналостта, на ограниченията за откриване на секции в чужбина и за отмяна на забраната за предизборна агитация на език, различен от българския. На предстоящите избори ще има машинно гласуване, но не навсякъде. В ИК бе записано, че машини ще има в не по-малко от 1000 секции.

По прието предложение на ДПС, преференциите ще бъдат валидни ако гласовете за тях преминават квотата от гласове, необходима за избор на един депутат, евродепутат или общински съветник. 

За да се предотврати феномена "15/15", към номерата на преференциите ще се прибави числото 100, което да ги отличи от обозначението на самата партия. 

Малко след полунощ беше отхвърлено за започване на процедура за избор на нова ЦИК. Основният  мотив на левицата бе, че мандатът на сегашния състав изтича на 21 март т.г., а нов трябва да бъде излъчен месец по-рано. Основният аргумент на управляващите да отхвърлят този проект за решение пък бе, че така би се нарушила подготовката за изборния процес.

Как гласуваха партиите по измененията?

Отпада забраната за оповестяване на данни от социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден. "За" гласуваха от ГЕРБ и "Воля".

Комисията отхвърли и предложенията на ДПС – да отпадне т.нар. "изискване за уседналост" на местните избори, да отпадне ограничението за разкриване на максимум 35 изборни секции в страни извън ЕС, както и забраната за предизборна агитация на език, различен от българския.

ЦИК ще може да взема решение, обжалвано и върнато от Върховния административен съд с гласовете на половината от членовете си, а не както досега – с 2/3 мнозинство. Според Данаил Кирилов от ГЕРБ е очевидно, че досегашното изискване за 2/3 блокира работата на Комисията, а поради поляризация понякога не може да се вземе каквото и да е решение. Той бе подкрепен от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. От БСП обаче възразиха и нарекоха това решение "абсурдно", тъй като стимулирало неспазването на закона.

Двама от членовете на ГЕРБ, единият е Данаил Кирилов – председател на правната комисия, гласуваха различно от групата си и подкрепиха предложението на ДПС с аргумента, че това е европейска практика. Не бяха приети и предложения на "Воля", патриотите и БСП членовете на СИК да имат поне основно или средно образование.

БСП бяха против и новия праг за преференциите, като според социалистите той на практика лишава гражданите от възможността да пренареждат партийните листи.

Отхвърлено беше и предложение на "Воля", според което извънпарламентарните партии, които все пак имат свой представител в Европейския парламент, да нямат представители в ЦИК.

Отпадна предложението да няма номера за партиите в бюлетините. По идея на Данаил Кирилов беше решено номерата на партиите да се различават от номера на преференциите - като се прибави 100. Целта на предложението е да се избегне синдрома 15/15, тоест случайно посочване на преференцията поради съвпадане на номера на партията в бюлетината с мястото на кандидата в листите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 европейски държави събраха пари за 500 000 снаряда за Украйна

Двадесет европейски държави са събрали достатъчно средства, за да закупят половин милион снаряда за украинската артилерия. Това съобщи АФП. Това ще помогне за промяна на ситуацията на фронта, заяви премиерът на Чехия Петр Фиала при посещение във Вашингтон. Киев може да очаква първите доставки през юни. Чрез чешката инициатива се цели да..

публикувано на 16.04.24 в 23:00

Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард във Велико Търново

Полицай предизвика катастрофа тази вечер на оживен булевард във Велико Търново. Дрегерът е отчел 1,84 промила алкохол в издишания въздух. Полицаят е задържан.  Той е бил с личния си автомобил, потвърдиха за "Хоризонт" от ОДМВР.  Около 21 часа тази вечер на светофара до Регионалната дирекция по горите на бул. "България“ във Велико Търново е станала..

публикувано на 16.04.24 в 22:45
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че „значителната ескалация не е в ничий интерес и само ще задълбочи несигурността в Близкия изток“...

публикувано на 16.04.24 в 21:52

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града "Младост", както и всички останали“, каза кметът на Монтана Златко..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Министрите на външните работи на ЕС са предложили да се разширят санкциите срещу Иран заради масивната му атака към Израел през уикенда, съобщи след видеоконференцията им върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Те разговаряха в навечерието на специалния Европейски съвет днес и утре, където въпросът също ще се обсъжда...

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит По-рано от Светия синод уточниха, че в рамките на няколко дни гробът е бил два пъти обект на..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20