Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номерата пред партиите и преференциите в бюлетините да се различават, решиха депутатите

| обновено на 14.02.19 в 21:20
Снимка: Ани Петрова, БНР

Мнозинството в парламента подкрепи тази вечер предложението на ГЕРБ в бюлетините номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15/15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100, а за преференциите номерът ще е плюс 100. От БСП настояха промяната да отпадне и да се запази стария модел, но предложението не беше подкрепено.

Депутатите започнаха обсъждането на една от най-спорните точки в Изборния кодекс, свързан с прага на преференцията, като стартиралите по-рано днес дебати по второ четене на закона продължиха над 12 часа. Предложението е на ДПС, които настояват преференцията да е валидна, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от районната избирателна квота. Йордан Цонев заяви, че сега действащата разпоредба е поле за корпоративен вот.
„Ние сме последователни и всяка преференция, която беше реализирана по корпоративен или родов принцип при нас, ние я отхвърлихме, като отстранихме депутатите от нашата парламентарна група“, каза Цонев.

По-рано мнозинството реши максималният брой избирателни секции в страните извън Европейския съюз да остане 35, като бе отхвърлено предложението на ДПС това ограничение да отпадне. В защита на предложението си Хамид Хамид – член на правната комисия, изтъкна, че българската диаспора наброява над два милиона души. Засегнати от ограничението няма да са само Турция, Съединените щати, но и Великобритания, които след края на март ще са извън Европейския съюз, посочи той.

Мнозинството отхвърли и предложението на ДПС да отпадне принципа за уседналост за местните избори. 

Извънредната правна комисия реши след местния вот напълно да отпадне хартиената бюлетина.Не беше подкрепено предложението на БСП за образователния ценз за членовете на секционните избирателни комисии. Отпада и предложението на ГЕРБ за огласяване на социологическите междинни резултати в изборния ден. Решенията на Правната комисия подлежат на обсъждане и в пленарната зала.

Депутатите подкрепиха предложението на "Воля" всяка парламентарна група да има право на поне един член в Централната избирателна комисия, с което "Воля" си осигури представител в Комисията. 

Срещу подкрепеното предложение на ГЕРБ за обикновено мнозинство при взимане на решения в Централната избирателна комисия остро реагираха от БСП. Според Крум Зарков така лесно ще се повлиява политически и е необходимо да се търсят други механизми:
"Ако щете с начина за търсене на дисциплинарна отговорност от онези, които не решават да спазят закона".

Дълги спорове предизвика предложението на БСП всички гласували да влизат в регистър, който да се обновява с всеки вид избор, с което да се откроят реалните гласоподаватели. Парламентът отложи обсъждането на предложението на БСП до изготвяне на новия доклад на Правната комисия.

Симпатизанти на Европейската партия ВОЛТ протестираха по-рано пред сградата на Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс, които според тях унищожават преференциалния вот. Участници в протеста заявиха, че ДПС и ГЕРБ с действията си са в пълен синхрон и заявка за бъдеща коалиция.

В ранните часове днес бяха прието промени в Изборния след продължило близо 10 часа заседание на правната комисия

Те предвиждат в изборните секции да няма камери, а правилата за изчисляване на преференциите за отделните кандидати в партийната листа да бъдат променени така, че практически прагът да бъде увеличен до гласове, необходими за получаване на цял мандат.

Народното събрание запази забраната за оповестяване на социологически данни в деня за размисъл и в изборния ден. Предложението на депутати от ГЕРБ беше отхвърлено. Против предложението се обявиха от БСП и ДПС. 

Не бяха приети предложенията членовете на секционните избирателни комисии да имат средно или поне основно образование.

Ограниченията за машинно гласуване остават.

За евроизборите се предвижда машинно гласуване да се организира в най-малко 3 хиляди избирателни секции, а за местните избори наесен – в най-малко 6 хиляди.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правната комисия на НС ограничи преференциите, ЦИК няма да се сменя

На 10-часово заседание на правната комисия в НС одобри промени в Изборния кодекс, които днес трябва да бъдат разгледани в пленарна зала. Мнозинство в комисията отхвърли предложението на БСП за избор на нов състав на Централната избирателна комисия..

обновено на 14.02.19 в 00:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08