Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Николов: Културата е противоотрова на фалшивите новини

Тони Николов

Не се сбъднаха прогнозите на ООН, че до края на 20 век разликата между "първия" и "третия" свят ще се заличи. В началото на 21 век виждаме, че разликата се удвоява и утроява и вече имаме трети, четвърти и пети свят. И нищо не може да се направи. Това каза в предаването „Графити по въздуха“ главният редактор на списание „Култура“ Тони Николов. „Границата между бедните и богатите не може да се намали. В съвременното глобализирано информационно общество професиите на едни са привилегировани, професиите на други са губещи.“
   

Тони Николов коментира задочния диалог между двама големи интелектуалци – Хосе Ортега-и-Гасет и Марио Варгас Льоса, във втория за годината брой на списание „Култура“.

Непрекъснато се оплакваме от фалшивите новини, от лъжите, от измамите, от илюзиите, от пропагандата, които ни заливат, отбеляза Николов. Марио Варгас Льоса вижда спасението в критичното мислене, което се възпитава от класиката.

Мислещият човек няма нужда от инструкции как да разпознава фалшивите новини

„Върнете се назад към големите книги. Той призовава: прочетете един роман на Толстой, той прояснява съзнанието на човека и го имунизира срещу лъжите, той почва да мисли по друг начин. Четящият, образованият, мислещият човек и критично мислещият човек – това е човекът, на който не трябва да му пускате сайтове с приложения, за да разбира кое са лъжливите новини и кое не. Човек тогава достатъчно добре се ориентира в света. Културата е противоотрова.“

Ортега-и-Гасет е любим автор в България, с есеистиката си, с лекциите си по философия, подчерта Тони Николов, който съобщи, че проф. Лазар Копринаров подготвя неиздавани досега негови творби. „Дори ги няма в събраните съчинения, посмъртно намерени лекции.“ Става въпрос за лекции, четени от Ортега-и-Гасет в Германия в следвоенните години на разруха, когато започва съграждането на страната.

„Иска точно пред немските студенти, младите германци, пред една тръгваща да се въззема страна, да каже безпокойствата си, да каже кой е изходът. Не враждите, не националните сблъсъци.“

Неравенството е голям проблем за съвременния свят

Днес има опити този модел на видимо подаване на ръце и съюзяване да бъде демонтиран, допълни Николов. По думите му, в интервюто си за „Нойе Цюрихер цайтунг“ Марио Варгас Льоса, който беше и кандидат-президент на Перу, говори като човек, „който иска да разглоби времето“.

„Не се живее лесно. Това, което минава като нишка през размислите на големия писател Марио Варгас Льоса, е да осъзнаем, че можем да загубим и това, което имаме. Голям проблем е неравенството в съвременния свят. Факт е, че навлизането на новите технологии намалява работни места. Самото бъдеще ни създава някакъв проблем. Изчезват традиционни препитания на хора, затова и традиционни области в Европа опустяват, не само в Източна Европа.“

„Който принадлежи към естаблишмънта е добре, който не принадлежи, остава изключен“, посочва Льоса, според когото връщането към национализма е връщане към миналото и не води до никъде.

Марио Варгас Льоса на българския книжен пазар в момента е представен с девет свои романа.

Още паралели между размислите на Ортега-и-Гасет и Льоса чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51