Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С аргумента, че иска да спре „инвазия“ от наркотици, престъпници и хора, американският президент Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение. Очаква се също той да обнародва гласувания от Конгреса късно снощи бюджет за избягване на т.нар. „шътдаун.“

Финалният вариант на бюджета, който президентът ще обнародва, е резултат от продължилите три седмици мъчителни преговори, след които законодателите отказаха да дадат на президента нужните му средства за изграждане на стена.

Така в стремежа си да изпълни свое централно предизборно обещание Тръмп реши да заобиколи Конгреса. Идеята за обявяване на национално извънредно положение, критикувана остро от демократите, срещна първоначално съпротива и сред републиканците, но президентът настоява, че кризата по южната граница налага обявяването на извънредно положение. Тръмп се аргументира с нуждата за справяне с трафика на наркотици и друга престъпност.

Сега държавният глава има достъп до различни фондове като по някои информации той би прибягнал до използването на пари от Пентагона.

Указът на президентът се очаква да бъде блокиран в съда - поне временно. Очакванията са срещу Белия дом в съда да се изправят някои щати, граждани, живеещи по границата, организации за защита на гражданските права и конгресмени.

По-рано демократите обвиниха Тръмп в злоупотреба с президентската власт. Те стоят твърдо зад тезата, че няма доказателства за криза по южната граница. Сега демократите обмислят предложение за резолюция, осъждаща указа. Изгледите за приемането й са на лице като се има предвид опозицията и от редиците на републиканците.

„Вашингтон Поуст“ посочва, че дължината на границата с Мексико е малко над 3,100 километра. Вече изградените съоръжения обхващат близо 1 100 километра. През март миналата година бяха гласувани средства за 53 километра. Гласуваният снощи законопроект отпуска финанси за бариери на площ от 85 километра като президентът поиска средства за изграждане на 377 километра. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп обявява извънредно положение, за да осигури $8 млрд. за стената с Мексико

Очаква се президентът Доналд Тръмп да подпише в петък одобрения от Конгреса късно снощи законопроект за държавните разходи, за да се предотврати нова частична парализа на правителството (избягване на втори т.нар. "шътдаун"). Но в същото време той..

публикувано на 15.02.19 в 10:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме..

публикувано на 24.04.24 в 08:01
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06