Владимир Зарев: Свободата на личността е форма на различие

Писателят Владимир Зарев
Снимка: Иван Русланов

Богомилството е велико учение, което променя цяла Европа, подчерта в интервю за предаването ни „Хоризонт за вас“ писателят Владимир Зарев, който е и автор на романа "Поп Богомил и съвършенството на страха", чието пето издание излезе наскоро. 
„В Италия богомилите са се наричали катари, във Франция - албигойци, а в Англия се наричали всички еретици бугли, т.е. дотолкова това българско учение проникнало в същността на европейската цивилизация, че мога да кажа, че богомилството променя католическа Европа.“, подчерта Зарев, според когото богомилството като учение „дава основата на Ренесанса“, тъй като дава да се разбере, че „няма добро без зло“:
„Злото съществува - то е опорна точка на доброто. По този начин чрез злото ние разбираме какво е доброто“.

В ефира на „Хоризонт“ Владимир Зарево поясни, че интересът му към ересите е отдавна, като, според него, те „не само, че не противоречат на Бога, но и го разширяват“:
„Ние нямаме представа за същността на Бог - ние може единствено да се опитаме да разкажем формата на Бог. Всяка ерес е въпрос, отправен към Бога чрез въпрос, отправен към формата. Всяка ерес донякъде разширява и показва различието на Бог“.

„Моята теза във всички книги, които съм написал, е че ние живеем в една умишлено създадена и добре организирана, но и добре поддържана от всички политически сили анархия, която е изключително удобна за политическата класа и за олигархията в България“, коментира още писателят, попитан за ситуацията към днешна дата в страната.
„В тези последни 30 години след демократичните промени се случиха някои прекрасни неща като това, че се даде свобода на личността. Сега всеки може да говори и да мисли каквото поиска, а свободата на личността е форма на различие- колкото по-свободен е един човек, толкова е той по-различен“, каза още Зарев, но не пропусна да отбележи и че в този период са се случили „и много лоши неща, които не позволиха на този процес на промяна да протече по най-добрия и разум за хората начин“.  

Подробности, както и цялото интервю с писателя – можете да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33