Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведени са първите дела срещу извънредното положение в САЩ

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима фермери от американския щат Тексас и природозащитна организация заведоха първото съдебно дело за блокиране на решението на президента Доналд Тръмп да обяви извънредно положение с цел да получи достъп до милиарди долари за изграждане на стена по границата с Мексико. Това съобщи организацията за защита на потребителите „Пъблик ситизън“, цитирана от Ройтерс.

Вчера Доналд Тръмп потвърди, че ще въведе извънредно положение в страната, след като Конгресът прие нов бюджет, който не включва  исканите от него близо 6 милиарда долара за стената.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп

Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

С аргумента, че иска да спре „инвазия“ от наркотици, престъпници и хора, американският президент Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение. Очаква се също той да обнародва гласувания от Конгреса късно снощи бюджет за избягване на..

публикувано на 15.02.19 в 18:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08