Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошило се е здравословното състояние на Сергей Скрипал

Сергей Скрипал
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Здравословното състояние на бившия двоен агент Сергей Скрипал, който през март миналата година преживя опит за отравяне, се е влошило, съобщи британският вестник „Сънди Таймс“, цитиран от ТАСС.

Изданието, което се позовава на добре информиран източник от разузнаването, пише, че лекарите оказват медицинска помощ в дома му, но уточнява, че състоянието му не е критично. Същият източник обаче е дал да се разбере, че никой не може да прогнозира как ще се промени състоянието на Скрипал, защото информациите за дългосрочните последици от отравяне с нервно-паралитично вещество като „Новичок“ са оскъдни.

На 4 март 2018 г. британските власти съобщиха, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са открити на пейка в безсъзнание в английския град Солсбъри. По-късно бе обявено, че са били отровени с бойно отровно вещество „Новичок“, като за инцидента, от който те се възстановиха след седмици, Лондон обвини Москва. Кремъл категорично отрича връзка със случилото се.

Междувременно голямо руско знаме бе окачено вчера на ремонтно скеле на катедралата в британския град Солсбъри, съобщи британската агенция Прес асосиейшън, цитирана от БТА.

„Това е изключително глупава постъпка, която омаловажава личните трагедии и вредата, нанесена на града от миналогодишното безпрецедентно нападение с нервнопаралитично вещество в Солсбъри“, каза деканът на катедралата Никълъс Пападопулос.

Руското посолство в Лондон нарече окачването на знамето „провокация“ и „още един нескопосан опит да се свърже Русия с печалните събития, станали в Солсбъри през март миналата година.

Знамето беше свалено в неделя следобед.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лавров: Нови US санкции срещу Русия заради „Скрипал“ са неоправдана стъпка

С нищо неоправдана стъпка, която допълнително ще влоши двустранните отношения и ситуацията на международната арена. Така руският министър на външните работи Сергей Лавров определи намерението на Съединените щати да въведат нови санкции срещу..

обновено на 13.02.19 в 18:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29