Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови случаи на морбили в страната

Снимка: БГНЕС, архив

Здравното министерство съобщи за нови 6 случая на морбили в страната. Потвърдените до момента случаи на заразени с морбили са вече общо 27. Заразени са 19-годишна жена и 2-годишното ѝ дете от столичния квартал "Христо Ботев" и 9-месечно бебе от село Костенец, което е било на същия адрес. Тримата са настанени Инфекциозна болница.

Другите три случая са на деца на възраст 1 г., 2 г. и 3 г. Две от децата са от  Разлог, а друго  - от Добринище. Децата не са имунизирани срещу заболяването поради ненавършена възраст или отказ на родителите. Две от децата са настанени в инфекциозното отделение в общинската болница в Гоце Делчев, а най-малкото е транспортирано в столичната болница „Света Анна“.

Взети са клинични проби за лабораторни изследвания, които са изпратени в Националната референтна лаборатория.

Четиригодишно дете, което е било хоспитализирано в педиатричното отделение на Разложката болница вчера, също е получило обриви и е преместено в инфекциозното отделение на областната болница в Благоевград, каза директорът на здравното заведение д-р Божидар Велев. В петък отделението беше затворено за прием на нови болни, а децата в  него бяха поставени под карантина, след като стана ясно, че там е огнището на заразата. Така общият брой на заболелите до момента е 24.

18 нови проби за морбили от Регионалната здравна инспекция в Благоевград ще бъдат изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът на Центъра проф. Тодор Кантарджиев. Засега лабораторно потвърдени са 15 случая на морбили. Днес ще се изследват и пробите на петте деца, настанени в болница „Света Анна“, но почти е сигурно, че става дума за морбили, посочи професор Кантарджиев.

Установени са общи 213 контактни с болните от морбили лица, не само в огнището на зараза в Разлог, но и в Банско и в околните села, съобщи доктор Веселка Мончева - директор отдел "Надзор на заразните болести" в благоевградската здравна инспекция.

От въвеждането на извънредните мерки срещу морбили в Благоевградско досега са издирени и ваксинирани 86 деца - всичките в община Разлог. Утре се очаква да бъдат обявени и обобщени данни и за съседните общини.

В област Добрич до този момент няма регистриран случай на заразен с морбили, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Въведени са строги изисквания и предписания към лекарите и педиатрите с цел недопускане на разпространението на заболяването, ако такова бъде регистрирано.

През 2009г. в област Добрич са регистрирани 614 случаи на заболели. За 2010г. - 163 случая, като последният регистриран случай е от месец май 2010г. За 2018г. с Триваксина на 13 месечна възраст са обхванати близо 86% от децата. На 12-годишна възраст обхванатите са малко над 78%. Постигнатите резултати не отговарят на критериите на СЗО за над 95% имунизационен обхват. От Здравната инспекция отчитат деца с отложени имунизации поради трайни медицински противопоказания, необхванати поради миграция или отказ от ваксини.

Изготвено е предписание до всички лечебни заведения за насочване вниманието на медицинските специалисти към ранно откриване признаците на заболяването. Призовават се всички родители да проверят при личните лекари дали децата им са редовно имунизирани против морбили

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

15 деца остават под наблюдение в болницата в Разлог заради морбили

Състоянието на 9-годишно дете, болно от морбили, се е влошило и снощи то е било преместено от инфекциозното отделение в интензивния сектор в областната болница в Благоевград, съобщиха от лечебното заведение. Детето е с остра дихателна..

обновено на 16.02.19 в 19:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алпийски козирог

Ловно стопанство "Кормисош" е единственото в България с алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение...

публикувано на 20.04.24 в 17:34
Бяло море край Марония, Гърция

Гърция забрани със закон поставянето на чадъри и отварянето на заведения на 198 плажа

Гърция защити със закон чистотата и екологичната стойност на 198 плажа. За тях вече не се допуска отдаване за заведения. Забранява се поставянето и на чадъри. Министерството на околната среда въведе забрана за екологична намеса в почни..

публикувано на 20.04.24 в 17:22

В конкурса "Вкусотиите на Северозапада" най-добра маса наредиха от Съюза на слепите

Съюзът на слепите в Монтана с най-добра маса в конкурса "Вкусотиите на Северозапада". Над 20 участници представиха традиционни за региона гозби Пълнени чушки с боб, с ориз и праз, постни сърми, най-различни видове баници, питки, разнообразни десерти..

публикувано на 20.04.24 в 16:54
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които..

публикувано на 20.04.24 в 16:41
Лидерът на

Ердоган разговаря в Истанбул с политическия лидер на "Хамас"

В Истанбул започна срещата между турския президент Реджеп Ердоган и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, съобщиха турски медии, цитиран от Ройтерс. По-рано Ердоган заяви лаконично, че разговорите ще бъдат в духа на установения дневен ред, докато..

публикувано на 20.04.24 в 16:36
Христо Гаджев

Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Въпросът за храненето с армията не е решен. Това каза председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев.  Той изрази изненада, че  правителството „Денков“ е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения. И посочи, че ще..

публикувано на 20.04.24 в 16:11

Текат довършителни работи по новия затвор край с. Самораново

Вървят довършителни работи по изграждането на новия затвор за 400 лишени от свобода мъже край дупнишкото с. Самораново. Проектът за новия затвор е за около 35 мил. лева и се финансира по  Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.  На 29 април ще..

публикувано на 20.04.24 в 16:02