Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Лилова: Нека хората първо прочетат Стратегията за детето, а после да я критикуват

Това не е нормативен акт, а стратегически документ

| обновено на 18.02.19 в 15:11
д-р Елеонора Лилова
Снимка: личен архив
Хората се притесняват, ако не са прочели текста и някой друг е преразказал или извадил части от него – така д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето, коментира забележките към проекта за Национална стратегия за закрила на детето.

Сигурна среда и подобряване на благосъстоянието на семейството – това е основната цел на стратегията. Не ми се искаше този документ да се използва за заиграване със страховете на хората, за да може някой да излезе напред, допълни Лилова.

Тя подчерта, че в рамките на общественото обсъждане са получени общо 189 поста, някои становища с с повече от един пост.

"Като цяло сме обработили всички 123 становища. Десетина се повтарят. Прави впечатление, че 94 са лични коментари, мнения на граждани. 8 са подкрепящи без предложения, възразяващите без предложения са най-много – 52. Становищата от НПО и граждански сдружения са 29".

Елеонора Лилова подчерта, че в официалния документ няма текстове, в които държавата изземва права или изключва семейството от живота на детето. Проведе се и недобронамерена пресконференция с подобни обвинения. Но голям брой са разумните граждани, които не повярваха, че държавата подготвя конспирация срещу семействата. Нуждите на детето и родителите са основното. 62 пъти я има думата "родители" и 57 – думата "семейство".

В България липсва приета дефиниция за понятието "телесно наказание". Думата "шамари" в стратегията не е използвана, нито пък наказания за родителите. Това не е нормативен акт, а стратегически документ за организиране на детето и родителите, подчерта Лилова.

В Стратегията има важен фактор – подкрепата на хората, които са близо до детето. Има полезни допълнения, които влязоха в текста, например предложенията на омбудсмана за децата със специални потребности, добави председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

Според д-р Лилова "проектът на документа не би трябвало да се променя, защото нямаме конкретни критики, които да са аргументирани. Може само да бъде допълван, но не може всички предложения да влязат като допълнения в стратегическия документ".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Спецов защити служителя на НАП, участвал в инцидента с Димитър Стоянов

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов обяви, че служителят на агенцията, участвал в инцидента с журналиста Димитър Стоянов, е “станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов”.  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Това става ясно от съобщение от..

публикувано на 24.04.24 в 16:13

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината си кипърски турци. 63-ма са претендентите за 6-те места на членове на Европейския парламент,..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Людмила Петкова

Промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица обсъди НСТС

При подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение за безработица от наследници на починал вече няма да се представя удостоверение за наследници. То ще се набавя по служебен път от Националния осигурителен институт. Това предвижда промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица, която беше обсъдена..

публикувано на 24.04.24 в 16:09

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол. Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и..

публикувано на 24.04.24 в 16:01

До края на 2026-а ще отпускат държавна помощ за акциза върху газьола в селското стопанство

До 31 декември 2026 г. се удължава срокът за прилагане на Схемата за държавна помощ  за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Техен вносител е председателят на Комисията по..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Справките за ТЕЛК за желаещите да гласуват в мобилна секция - по електронен път

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път. От Министерството на електронното управление припомнят, че това е възможно след сливане на система за контрол на медицинската експертиза със Системата за обмен на справочна информация.  От Министерството приканват Сдружението на общините да подаде заявление, за да..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Безплатна винетка за хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на леки автомобили..

публикувано на 24.04.24 в 15:44