Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Ситуацията в съдебната система в Полша се влошава

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за върховенството на закона, Франс Тимерманс заяви, че ситуацията в съдебната система в Полша се влошава и ЕК трябва да реагира. Изявлението бе направено след днешния Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

„Има нови обезпокоителни действия като например дисциплинарни мерки срещу съдии, които публично изразяват позиция за върховенството на закона в Полша или са задали предварителни въпроси до Съда на ЕС в Люксембург", заяви Тимерманс.

„Правото на всеки европейски съдия да задава предварителни въпроси на Съда на ЕС е крайъгълен камък на европейския правен ред. Никой няма право да нарушава това. И ако този контакт е нарушен, Комисията трябва да реагира. Ние имаме необходимите инструменти на разположение за това“, заяви Тимерманс, който е кандидат на левицата за бъдещ шеф на ЕК. 

Тимерманс нарече „голяма ирония“ факта, че в деня, в който Съветът разисква и въпроса за борбата с дезинформацията онлайн, тя се появява на сайт на унгарското правителство. Властите в Будапеща започнаха кампания, в която обвиняват председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и бизнесмена Джордж Сорос, че прокарват план за налагане на задължителни квоти за разселването на бежанци, отслабване правата на страните членки да защитават границите си и облекчаване на бежанци, които имат мигрантски визи.

„Комисията няма такива компетенции. Хуманитарните визи са в компетенциите на страните членки. И макар че би било чудесно Унгария да реши да дава хуманитарни визи, то това няма нищо общо с нас“, посочи Тимерманс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

„Имате право да знаете за какво се подготвя Брюксел!“, пише на постер със снимките на Юнкер и Сорос, публикуван на страницата на унгарското правителство във Фейсбук.

ЕК нарече „фалшива новина“ унгарска кампания срещу Юнкер

Унгарското правителство започна поредна информационна кампания, насочена срещу председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и финансиста милиардер Джордж Сорос. В нея то обвинява двамата, че прокарват план за миграция, който застрашава..

публикувано на 19.02.19 в 14:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за..

публикувано на 23.04.24 в 10:05
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят му Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата за предсрочните..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова. "Те бяха "сготвени" с пачки в..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8.  Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв...

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни..

публикувано на 23.04.24 в 09:37

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето...

публикувано на 23.04.24 в 09:21