Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев за протеста на аптеките: В нито една държава от ЕС няма такова напрежение

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че от 3 600 аптеки в страната, над 2 100 са въвели новата система за верификация на лекарствата и процесът продължава всеки ден. В коментар за  днешния протест,  при който над 700 аптеки не отвориха, Ананиев заяви :

"Не по-малко от 10 нови аптеки на ден! В този процес аз не виждам някакъв проблем. В разговорите с моите колеги от другите страни членки на ЕС, никъде в нито една държава няма протести или такова напрежение, каквото се създава при нас".

Над 2000 аптеки са свързани с Националната система за верификация на лекарствата до момента и тя работи стабилно, отчитат от Българската организация по верификация. Системата е изградена навреме, тествана е няколко месеца и работи успешно, заяви директорът на организацията Илиана Паунова.

Над 20 млн. сериализирани опаковки лекарства са качени в системата, която действа от 9 февруари. През първата седмица са забелязани някои технически неточности, свързани предимно с настройките на баркод четците. Доставчиците на софтуер са реагирали веднага, имат готовност да съдействат и да провеждат обучения за работа със софтуерните приложения, уверяват от Организацията по верификация.

От там напомнят, че системата за верификация е задължителна за всички страни-членки на ЕС и че в страната е предвиден плавен преход за внедряването ѝ, без санкции за аптеките.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петя Добрева

Над 800 аптеки в страната останаха затворени в знак на протест

Стотици аптеки в страната останаха затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите...

обновено на 20.02.19 в 12:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно,..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
д-р Любомир Киров

Д-р Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства..

публикувано на 25.04.24 в 10:22