Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Букурещ разследва зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс

| обновено на 21.02.19 в 14:00
Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния разследва първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс за фалшифициране на доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщава в. „Адевърул“, цитиран от БТА.

Обвиненията във фалшификация са отправени от сайта „Светът на правосъдието“, основан от Ръзван Савалюк и Адина Ангелеску-Станку, които ежедневно коментират актуални проблеми по близката до управляващата коалиция телевизия Антена 3, отбелязва вестникът.

„Франс Тимерманс и главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар ще трябва да се явят в Отдела за разследване на престъпленията в правосъдието, за да се разпишат. Не само те, а и ръководителката на представителството на Европейската комисия в Румъния Анджела Кристя и европейският комисар за правосъдието Вера Йоурова“, заяви вчера изданието „Светът на правосъдието“.

В официално известие, изпратено до „Светът на правосъдието“ и подписано от прокурор Адина Флоря, се посочва, че е образувана преписка срещу Тимерманс, съобщава „Адевърул“ и припомня, че прокурор Флоря бе предложена три пъти от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер за поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Президентът Клаус Йоханис обаче отказва да я назначи.

На 30 януари 2019 г. изданието „Светът на правосъдието“ е подало сигнал срещу Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Анджела Кристя и Аугустин Лазар за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, интелектуална измама и разпространяване на фалшива информация във връзка с фалшифициране на доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Изданието се позовава на чл.7 от Кодекса за професионална етика на журналистите, според който „журналистът носи гражданската отговорност да работи за установяването на правосъдие и социални права“.

В оплакването си „Светът на правосъдието“ твърди, че докладът за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка е съставен чрез изопачаване на факти и обстоятелства и чрез пропускане на данни и съществени обстоятелства в пряка връзка с целите на механизма. В жалбата се посочва още, че са били използвани престъпни техники за деформиране на реалността и истината за състоянието на съдебната система в Румъния, с цел използване на доклада срещу интересите на румънската държава.

Според жалбоподателите чрез действията на европейските представители е била засегната националната сигурност.

По повод започнатото разследване в Румъния срещу Тимерманс за фалшификация на доклада по механизма за сътрудничество и проверка, говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че няма да коментира процедури в държави-членки.

„Все пак бихме искали да припомним на румънските власти, че всички официални лица от Комисията, докато изпълняват задълженията си, отговарят пред Съда на ЕС и националните власти нямат юрисдикция в тези случаи. Всички те са защитени от протоколите за имунитет и привилегии, които са прикрепени към европейските договори, а те са подписани от всички страни-членки, в това число и от Румъния. Нека ви припомня, че вчера изразихме дълбока загриженост за върховенството на закона в Румъния като цяло“, отбеляза Схинас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Маргаритис Схинас

Брюксел изрази загриженост от съдебните реформи в Румъния

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас изрази днес особена загриженост от последните промени в областта на съдебната система в Румъния, които „се извършват изключително бързо и без консултации със съдиите и заинтересованите страни“. Според него те са в..

публикувано на 20.02.19 в 16:39
Протест в Букурещ по-рано тази година заради промените в законите за съдебната система и борбата с корупцията от левоцентристкото правителство на Румъния.

Еврокомисията вижда отстъпление от съдебните реформи в Румъния

Европейската комисия обяви днес, че има отстъпление от съдебните реформи в Румъния и настоя Букурещ да съживи усилията за борба срещу корупцията и незабавно да гарантира независимост на съдебната система, предаде АФП. Обявявайки доклада по..

публикувано на 13.11.18 в 16:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в..

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския..

публикувано на 19.04.24 в 20:51