Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Йотов: Образованието е неадекватно на ежедневието

Неформалното образование набира все повече привърженици, казват организаторите на фестивала "(Не)Възможното Образование"

Найден Йотов и Славена Илиева в студиото на "Хоризонт"
Снимка: БНР

Основният проблем в образованието не само в България, а навсякъде по света, е неговата неадекватност спрямо ежедневието. Образователната система не е подготвена за това, което се случва днес. Това каза пред „Хоризонт“ Найден Йотов, преподавател във Валдорфското училище в София. Той е сред доброволците и съорганизатори за кинофестивала "(Не)Възможното Образование", който продължава до неделя.

Неформалното образование набира все повече привърженици, смята Найден Йотов. По думите му, все повече хора започват да се интересуват и вече имат по-големи изисквания за адекватно образование. "Няма нещо невъзможно, когато се събере критичната маса за това. Критичната маса набира скорост и промените са налични.“

Поне това показва интересът към второто издание на кинофестивала "(Не)Възможното Образование". Общността за демократично образование и организаторите на фестивала предлагат прожекции на документални филми, работилници и дискусии в София, Бургас, Варна, Пловдив и Добрич.

„В момента това, което наричате традиционно образование, е по-скоро свързано с обслужване на интересите на държавата, на корпорациите, на онази голяма машина, която има нужда постоянно да попълва своите редици от данъкоплатци, от работници, от механизми, които се хранят от завършващите училище и отиващите в университета. Пътят, общо взето, е известен. Целта на алтернативните школи е да може всеки един човек, въз основа на неговите индивидуални особености и качества, да е способен сам, свободно, да вземе решение за себе си“, коментира Найден Йотов.

Ако валдорфското образование е подкрепено от държавата, както е в Англия и Германия, тогава таксите драстично ще паднат, твърди той. В сегашната ситуация у нас то не е подпомогнато от държавата, затова и таксите са толкова високи.

Снимка: Славена Илиева

Работилниците са много важна част от фестивала. Целта е в тях да се предават практически знания и умения, които всеки учител или родител да може да ползва буквално на другия ден, обяснява пред "Хоризонт" Нели Керемидчиева, която се занимава с иновативни практики:

"Дори да е нещо съвсем дребно, дори просто да е посято семенцето на метода, който е представен, това за нас е достатъчно. Това означава, че този човек вече разполага с информацията, разполага и с ресурси в метода и педагогиката, ако това го е привлякло."

В събота предстоят работилница за  работа с деца със специални потребности и работилница за представяне на слънчевата педагогика (по ученията на Петър Дънов). За неделя следобед е предвидена работилница по метода психомоторика – слабо познат у нас, макар и доста познат в други страни.

„Говорим за деца под десетгодишна възраст, които имат нужда да се изразят чрез движение. Чрез движението те могат да изразят много от своите емоции, да преработят случки, това да им помогне да ги осмислят“, разказва Нели Керемидчиева.

Работилницата е създадена за формат работа по двойки – възрастен и дете. „Десет такива двойки, като има възможност и за повече хора, които да наблюдават какво представлява тази интеракция и как водещите осмислят опита, през който преминават възрастният и детето.“

Вече има проведени разговори с Нов български университет и Факултета по педагогика на Софийския университет, за да се привлекат повече студенти за каузата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис

Клаус Йоханис не подкрепя въвеждането на задължителна военна служба

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че не подкрепя въвеждането на задължителна военна служба, предаде агенция "Аджерпрес".  Той направи коментара, след като бе попитан за свое по-ранно изказване, в което подчерта необходимостта Румъния да укрепи военния си резерв.  Наборната военна служба в Румъния бе премахната през 2007 г.  В..

публикувано на 23.04.24 в 17:04
Отляво надясно - Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Асен Василев подписват споразумението за общо явяване на изборите

ПП и ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България". Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията заради..

публикувано на 23.04.24 в 17:02

В Девин искат да възстановят фермата за глухари

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Разясняват на ромите в Кюстендил за заразяването и последствията от коклюш

Здравна беседа за заразяването и последствията от коклюш организираха активисти от ромския кв. "Изток" в Кюстендил, откъдето са починалите две новородени бебета. В 12-хилядния квартал искат да имат яснота по проблема, както и как да се предпазват. И как да се прави ваксинирането.  След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Валежите спират, предимно слънчево

През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания, съобщава НИМХ. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 9°. Утре ще бъде предимно слънчево.  Ще има временни увеличения на..

публикувано на 23.04.24 в 16:41
Стефан Софиянски

Стефан Софиянски: В следващия парламент ГЕРБ и ДПС ще имат пълно мнозинство

Борбата за МВнР не е за външната политика на България, а за това кой ще прави изборите в чужбина. Това заяви пред БНР Стефан Софиянски, бивш служебен премиер. "Овладяването на външното министерство е стратегическа цел на ГЕРБ и ДПС".  Служебният кабинет е на ГЕРБ , смята още Софиянски. "Самата конструкция на тези промени в Конституцията..

публикувано на 23.04.24 в 16:32

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок.  Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването..

публикувано на 23.04.24 в 16:17