Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ованес Торосян: "Предградието" е начин на мислене - да си на крачка от успеха

Афишът на "Предградие"
Снимка: Театър "Любомир Кебакчиев" - Казнлък

В новият прочит на „Предградие“, под режисурата на Ованес Торосян, театралността е сведена до минимум, а зрителите остават изненадани. Това наблюдение сподели самият Торосян в интервю за „Хоризонт“.

Постановката на Казанлъшкия театър ще бъде представена на 23 февруари в софийския „Сити Марк Арт Център“.

„Това е едно различно със своята енергия и режисьорски прочит представление. Текстът е правен много в България, а нашата версия в Казанлъшкия театър е различна. Хората според мен бяха объркани, защото видяха нещо, което не очакваха. Докато го гледа, зрителят се обърква и не знае дали му харесва или не. Радва ме ефектът след представлението. То остава в главата му и започва да работи. Това е по-ценното в случая“, каза Ованес Торосян в интервю за предаването „12+3“.

Директорът на театъра в Казанлък Димитър Кабаков уточни пред „Хоризонт“, че самите млади актьори в театъра са поискали да работят с Ованес Торосян.

„Когато преди 3 години поех Казанлъшкия театър, си поставих за цел да привлека младите хора. Към момента ние имаме 9 млади актьори, от които петима са завършили миналата година НАТФИЗ и НБУ, а предишните четирима са завършили през последните 4 години. Половината от трупата на театъра е - да речем - студентска. Те внесоха особена енергия и дух. Казах им – имате картбланш, търсете текстове и кажете какво искате да направим. Накрая стигнахме до „Предградие“ – това е една от най-поставяните пиеси от студентите, защото героите са на тяхната възраст – благодатен материал за всички млади колеги“, заяви Димитър Кабаков.

Така се стига и до поканата към Торосян, който се съгласява, защото е имал желание да работи по текста.

„Бях искрен с колегите – и за техните постижения, и за техните несполучливи репетеции. Нищо не им спестявах. Това им подейства малко шоково в началото, но се разбрахме, че това е идеята – да си казваме нещата, без да имаме проблем. Лека-полека тази искреност спечели тяхното доверие, което се пренесе и в самия текст. Резултатът е искрено представление без претенции“, разказа режисьорът.  

Той допълни, че пиесата съчетава документалност и художественост чрез актьорското присъствие, а всякакъв вид театралност е минимизирана.

„В самата пиеса има една реплика – „Това са предградията, все едно си в документален филм“. Аз разчитам „предградието“ като начин на мислене – крачка пред успеха, крачка пред това, което искаш да се случи“, допълни режисьорът.

„Желанието и способността на всеки един човек да надскочи всички препятствия и най-малкото да се опита да постигне нещата, които мечтае – това разделя героите на „Предградие“ и всички хора“, смята Кабаков.

Целият разговор чуйте в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно , защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване? Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител,..

публикувано на 29.03.24 в 10:39
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36