Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши председатели на НС: Лишаването на липсващите депутати от заплата не е решение

3
Снимка: БГНЕС

Присъствието в пленарна зала е само част от работата на депутатите и отнемането на заплатите им за отсъствия е недалновидно решение. Около това мнение се обединиха в интервю за БНР двама бивши председатели на парламента - Михаил Миков и Огнян Герджиков.

Лишаване от пълния размер на заплатата е предложение на управляващите, след като депутатите от опозиционната БСП напуснаха парламента. Според Миков, който е бивш председател и настоящ член на социалистическата партия, излизането е „легитимно политическо средство“, каквото е било същото действие на ГЕРБ по времето, когато той ръководеше парламента.  

„В момента народните представители, които не влизат в пленарна зала, се санкционират - при 3 или 5 последователни дни в месеца с 2/3 от възнаграждението. Има санкция и върху допълнителните средства за дейност – 1/3. Когато не получават никакви доходи, как хората, облечени във власт, откъде ще се финансират“, попита Миков в предаването „Нещо повече“ и допълни, че по негови наблюдения повечето от депутатите разчитат на заплатите си, за да преживяват.

Според проф. Огнян Герджиков идеята за отнемане на депутатските заплати е симптоматична за българската политика.

„Действията ад хок никога не са ми харесвали – да се реагира с промени на правилата при всеки отделен случай. Това говори за нестабилност на държавата. Не знам кое дава моралното основание на сегашните управляващи да направят такава категорична промяна, сякаш самите те не правеха същото през 2013-а година. Давам си сметка, че хората много се дразнят на полупразните банки, но работата на народния представител далеч не е само в пленарната зала. Това е относително най-малкият му ангажимент. Основната му работа е по комисиите, в които участва, и в избирателния му район“, изтъкна Герджиков, който е и бивш служебен премиер.

Той допълни, че реално повечето депутати няма как да разбират специфични закони за дадена сфера и в пленарна зала гласуват според партийната позиция.

Михаил Миков изтъкна, че самият той е бил против напускането на БСП и предвид подобните действия на ГЕРБ през 2013-а попита реторично: „Дали авторитетът на НС се е издигнал от такъв тип действия?“. В момента Народното събрание се ползва с около 8% одобрение в обществото.

„Когато често се използват крайни решения и после дойде решителният момент за тях, те са изгубили смисъла си. Има по-тежко разделение – то е в обществото и е между управлявани и управляващи. Всичко, което се случва, допълнително подравя авторитета на институциите, които трябва да обединяват. Резултатите от изборите едва ли могат да очертаят стабилно мнозинство, което да прокарва общоприета политика“, заяви Михаил Миков.

Цялата дискусия с двамата бивши парламентарни председатели чуйте от прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Парламентът прие правилата за избор на нов състав на ЦИК

Парламентът прие днес процедурните правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това стана без разисквания и в отсъствието на депутатите от БСП, които първи предложиха смяната на комисията. Данаил Кирилов призова..

обновено на 21.02.19 в 15:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха...

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06