Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превантивни действия срещу африканска чума по свинете в Плевен

Снимка: БГНЕС

Превантивни действия срещу заболяването африканска чума по свинете са предприети в Плевен, въпреки че до момента няма констатирани такива случаи в областта.

Превантивните мерки са набелязани и приети на заседание на Областната епизоотична комисия. Заместник областният управител Татяна Божинова уточни, че те са по повод констатиран случай във Варненска област.

„Контрол в свиневъдни обекти, промишлени. Контрол на всички моторни-превозни средства на входа на фермата, дезинфекция. Ежедневен контрол и проверка от обслужващия ветеринарен лекар. При евентуално съмнение за заболяването да се информира Дирекция „Безопасност на храните“-Плевен“, заяви Божинова.

Тя допълни, че свинете трябва да се отглеждат в затворени помещения и да не се пускат свободно по улици, пасища и бунища.

„Всички стопани, отглеждащи свине за лични нужни, да сключат договори с регистрирани ветеринарни лекари и да изпълняват изискванията на българското законодателство“, подчерта още заместник областният управител.

Нов момент са мерките, които касаят ловците. Отпадат преференциалните цени за изследване на месото на отстреляните диви прасета след края на ловния сезон. Остава в сила задължението да се осъществява такъв контрол на месото и съхраняване на труповете до излизане на лабораторните резултати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пълна забрана на търговията с прасета във Варненско заради нов случай на африканска чума

Пълна забрана на продажбите на прасета  във Варненска област се налага заради новия случай на африканска чума - този път в диво прасе, открито на територията на девненския квартал "Повеляново". Това съобщи след заседание на епизоотичната комисия..

публикувано на 14.02.19 в 14:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща насляпо, купува услуга, но не пита болницата, колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги. Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗДК, сега..

публикувано на 19.04.24 в 15:33
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха...

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10