Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След разбирателството за цар Самуил на ред е обсъждане на учебниците със Северна Македония

Доц. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

На следващото заседание на Смесената комисия от учени от България и Северна Македония ще разговаряме за съдържанието на учебниците до епохата на Възраждането, съобщи днес пред БНР проф. Ангел Димитров – българският съпредседател на комисията.

Той каза това в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, след като по-рано тази седмица в Скопие бе проведено 4-тото заседание на многодисциплинарната експертна комисия по историческите и образователните въпроси. На него учените от двете страни са постигнали съгласие да предложат на двете правителства да бъдат чествани съвместно цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава.

В отговор на въпрос дали колегите му в Скопие са готови да приемат, че цар Самуил е български цар, проф. Димитров каза:

„Това е казано в нашето предложение, така че това вече е прието от съвместната комисия. Въпросът е, че оттук ние трябва да анализираме, дискутираме целия период на Средновековието до епохата на Възраждането, което ще се случи на следващата ни среща ще разговаряме по-конкретно и за съдържанието на учебниците за това историческо време“.

Става дума за учебници, които визират този период – т.е. за 5-и, 6-и и 7-и клас. Като проф. Димитров не очаква тази година да има промени в съдържанието им:

„Не стигнахме до учебниците. Това не означава, че не сме готови за дискусия по тях… Ние сме разменили бележки с взаимните си оценки, но не сме ги дискутирали още“, каза той.

Проф. Димитров каза, че следващото заседание е планирано за края на март, като е предвидено да бъде учестен ритъмът на срещите, като неговото желание е до лятото да има най-малко още три:

„Приближаването към исторически коректното от научна гледна точка тълкуване, интерпретиране и обясняване на миналото няма да стане изведнъж“, предупреди той.

Според проф. Димитров най-труден за постигане на компромис по историческото съдържание ще бъде периодът около Втората световна война, „тъй като е много силно идеологизирана интерпретацията на това време в сегашната република Северна Македония“.

„Ние просто смятаме, че трябва да започнем още на следващото заседание да разискваме за Илинденското въстание, за Гоце Делчев, за Даме Груев. И успоредно да свършим работата по учебниците, които третират миналото до XIX век, и да пристъпим към епохата на Българското Възраждане. Защото и Илинденското въстание, и Гоце Делчев, и Даме Груев, са деца на това историческо време“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерите Борисов и Заев пред паметника на цар Самуил в София през юни 2017 г.

София и Скопие ще честват заедно цар Самуил

Между София и Скопие е постигнато е съгласие за съвместно честване на цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум. Това е станало на двудневна среща на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Република Северна Македония и Република..

обновено на 21.02.19 в 18:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г...

публикувано на 19.04.24 в 12:43