Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: Мотивите за ветото на президента са неприемливи

Крум Зарков: Отхвърлят аргументите за върнатия закон, без да са ги прочели

| обновено на 25.02.19 в 18:35
Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

В този вид мотивите за ветото на президента върху промените в Изборния кодекс са неприемливи и ГЕРБ ще го отхвърли в пленарна зала. Това заяви в предаването „Нещо повече“ на „ Хоризонт“ председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„В конкретния случай ветото е политически инструмент без правните основания, които се твърдят в мотивите. По тази причина си позволих да твърдя, че в голяма част по отношение на основанията, които чух от изявлението на президента, аргументацията е необоснована, а в голяма част от случаите и неистинна. В този вид отхвърляме ветото на президента, защото то излиза извън предмета на това, което ние в името на консенсуса възприехме и го запазихме.

Кирилов обясни какво ще последва по-нататък: 

„Дори в хипотеза, в което отхвърлим ветото изцяло, имаме готов, внесен законопроект, който ще възстанови преференциите, такива каквито са към настоящия момент.“

Мнозинството обаче има готовност да върне старите правила в изборите чрез внесените промени в Изборния кодекс, които бяха внесени миналата седмица.

"Ние реагирахме като законодателна инициатива, защото централният ни изборен орган, този който беше формиран по кодекса на Мая Манолова и на тогавашното мнозинство, доминирано от БСП и ДПС, не успя да осъществи пълно машинно гласуване и не успя да докаже сигурността и тайната на вота при електронно дистанционно гласуване. И тези факти са обективни. Това са официални доклади на ЦИК, които не ни ги вменявайте на нас. Обещаваме да върнем преференциите такива, каквито са", коментира Кирилов.

Депутатът каза още, че един от мотивите на ГЕРБ да не искат избор на нова ЦИК е загубата на ценно време преди вота през май:

„Ние това го обяснявахме в обществения дебат с опонентите ни от БСП, в това се опитвахме да ги убеждаваме, че това е едно време, което е кратко, за да се извърши процедурата и в крайна сметка предпоставя една несигурност. Но очевидно е, че опонентите ни желаеха да се създаде точно такава несигурност, но въпреки това и тази процедура стартира. Така че сериозните, да ги нарека, основания на опозицията, бяха удовлетворени. 

В днешното изявление акцентът беше поставен на допълнителни правно-технически въпроси, които на всичкото отгоре бяха обратно интерпретирани, извън смисъла и тяхното съдържание. Затова смятам, че колеги и определено внушават правни изводи на президента, които са неверни. Затова и казах и продължавам да стоя на това – нека в този спор арбитър да ни бъдат независимите върховни административни съдии.“

ГЕРБ отхвърлят президентското вето, без дори да са прочели още мотивите му, коментира от своя страна Крум Зарков - зам.-председател на парламентарната група на левицата. 

„Данаил Кирилов само затвърди усещането ни, че този парламент въобще не си е взел поуката от хаоса, който създаде. Ето, казва г-н Кирилов, ще отхвърлят ветото на президента. Те дори още не са прочели мотивите му, а вече го отхвърлят. Защото ветото не е по целия законопроект, то е частично. Върнати са 18 текстове от 40 и процедурата би следвало да е първо да се гласува повторното приемане на закона, ако законът не е приет, т. е. ветото е уважено и тогава се минава на гласуване текст по текст. Но заслепени от някаква необяснима ярост към  всичко, което е противно на техните възприятия, те бързат, правят грешка след грешка и потърпевшите са българските граждани, които заради тези грешки губят права.“

Според Зарков управляващите са започнали промени в Изборния кодекс, без да са подготвени.

„Предупредихме ги, че не са подготвени за работата, която се извършва, че нямат ясни цели, че върху това тяхно предложение ще се нароят най-различни други, както направиха различните групи, че те не знаейки къде отиват, най-вероятно ще сгрешат. В продължение на два месеца този закон отлежаваше и изведнъж в едни абсолютно необясними ударни нощни заседания, първо в комисия, а после в зала, те започнаха да приемат предложения за преференции или да отхвърлят предложения за видеонаблюдение, например. Цялото това поведение ни кара да мислим, че не е честността на изборния процес, който е залог, а точно обратното.“ 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50