Борисов обеща успехите в борбата с контрабандните цигари да бъдат повторени и при горивата

| обновено на 26.02.19 в 14:45
Представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. за нивата на незаконна търговия с цигари.
Снимка: БТА

Рекордно ниско ниво на контрабандата на цигари през четвъртото тримесечие на миналата година отчита изследването, поръчано от тютюневите компании. Делът на незаконните цигари е 4,4%, което е с близо 1% по-малко спрямо третото тримесечие. Това обяви Верджиния Джевелекова от Инициативата за борба с незаконната търговия на цигари. Най-голям е делът на незаконната търговия в пограничните и изостаналите региони. В Свиленград всяка трета цигара продължава да бъде контрабандна, припомни Джевелекова:

“През третото тримесечие на 2018 година резултатът показваше слабо покачване спрямо предишното тримесечие, но в края на годината, през ноември, 4,4% от събраните опаковки са показали резултати за непредназначени за нашия пазар".

Макар и минимално контрабандният дял на цигари се беше увеличил през третото тримесечие на 2018 година спрямо предходното, според последното проучване, оповестено през декември. Тогава ръстът беше 0,6%, а общо незаконният пазар - 5,3%. Изследването се прави, като се прави анализ на изхвърлените кутии от цигари. 

Петър Ганев от Института за пазарна икономика изтъкна:

"Най-рисковата група, която ѝ се случва от време навреме да потребява, когато има и когато е налично, това са 250 000 пушачи, и разбира се, тютюнът за пушене е доста по-рисков - почти две трети нелегален".

Успехите в борбата с контрабандата на цигари ще бъдат повторени и в сектора на горивата, обеща премиерът Бойко Борисов: 

"Тези, които не се съобразиха в цигарения бизнес, са в арестите, в алкохолния бизнес - в арестите. Колегиален съвет към всички да си приведат на 100 процента бизнеса в бяло".

Заради видеонаблюдението вече контрабандата на горива ще е почти невъзможна, убеден е премиерът Борисов.

Вече се работи и по сигнала на Петролната и газова асоциация, допълни вътрешният министър Младен Маринов: 

"Определено говорихме за възможностите как да се надгражда това, което имаме към момента, като система за противодействие на контрабандата".

Детайли от разследването обаче не бяха представени.

"Определено говорихме за възможности как да се надгражда това, което имаме до момента като система за противодействие на контрабандата", заяви министър Младен Маринов.