Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виетнам изгони американските журналисти от хотела на Ким Чен-ун

Плакат във Виетнам за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на 27-28 февруари в Ханой.
Снимка: БТА

На журналистите от САЩ, отразяващи посещението на американския президент Доналд Тръмп във Виетнам, тази сутрин в последната минута беше наредено да напуснат хотела си в Ханой заради друг виден гост, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Часове преди севернокорейският лидер Ким Чен-ун да пристигне в „Мелия Ханой“ - същия хотел, където са настанени американските журналисти, на новинарите от САЩ беше казано да се изнесат. Това предизвика объркване сред журналистите, които трябваше спешно да си търсят нова база, откъдето да предават за срещата на върха.

Решението за преместване на американските новинари бе обявено от виетнамското министерство на външните работи. Това накара главния кореспондент на Си Ен Ен за Белия дом Джим Акоста да напише в Туитър: „Изритват американската преса от хотела, където в продължение на дни организирахме мястото си за работа“.

Неговият колега от Си Ен Ен Уил Рипли се оплака: „Ким Чен-ун продължава да командва, независимо дали в Северна Корея, или във Виетнам. САЩ искаха срещата на върха да е в Дананг, където тайните служби вече бяха дали разрешение във връзка с форума на АТИС, Ким искаше Ханой“.

Рипли добави, че ако Ким бе летял със самолет, е щяло да има много по-малко железопътни и сухопътни проблеми, но той е настоял да пътува с влак. „Сега и това...“, каза журналистът и обясни, че журналистите са разполагали само с час, за да изнесат техниката и личните си вещи.

Репортерът на в. „Вашингтон пост“ Джон Хъдсън също обвини за преместването им в последната минута Ким, който очевидно не желае американската преса да е в неговия хотел.

Американските журналисти бяха прехвърлени на няколко пресечки от хотела в международния медиен център.

Около 3000 чуждестранни журналисти са се регистрирали за отразяване на срещата на върха, съобщи виетнамското външно ведомство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дирекция в СЕМ е установила нарушения на Закона и език на омразата в ефира на телевизия Алфа

Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии е установила нарушения на Закона за радиото и телевизията за използване на език на омразата в ефира на телевизия Алфа. Това става ясно от резултатите от фокусирано наблюдение, свързано с отразяването в медиите на инциденти с бежанци, мигранти и чужди граждани в периода от 8 до 18..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

Българската народна банка отново предупреди за измамни телефонни обаждания от хора, които се представят за нейни служители.  В тях се изисква информация за сметки на гражданите и им се дават инструкции за извършване на преводи по тях.  "Тези обаждания са измамни и не се извършват от служители на БНБ", подчертават от Централната банка и съветват да не..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

Главчев: Няма промяна в българската позиция за Украйна

"Няма промяна в българската позиция за Украйна", каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по време на заседанието на европейските лидери в Брюксел. Запитан кои са страните, споменати във вчерашните заключения, а именно, че "военната помощ ще бъде осигурена при пълното зачитане на политиката на сигурност и отбрана на някои страни..

публикувано на 18.04.24 в 16:23

НС прие Националната здравна стратегия

Със 107 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и един от БСП - Народното събрание прие преработената Национална здравна стратегия до 2030 година, внесена от Министерски съвет.  В нея е предвиден бюджет от над 100 милиарда лева за подобряване здравето на населението.  Националната здравна стратегия очертава конкретните резултати, които трябва..

публикувано на 18.04.24 в 16:13

Пуснаха задържания за поругаване на гроба на патриарх Неофит

Софийският районен съд освободи 37-годишния мъж, който поруга в понеделник вечерта гроба на патриарх Неофит.  3 години затвор грозят задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит Съдията изтъкна, че поисканата от прокурора мярка "задържането под стража" е твърде тежка за престъплението, за което е обвинен Иво Димитров.  Има..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Ученици представиха проекти на соларни паркове на кариерен форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията.  Министерството на образованието настоя политиките да се възлагат на ниво сектор и квалификациите по браншове да се формират с водещата роля на..

публикувано на 18.04.24 в 15:55

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо, колбаси и плодове. Това сочат данните на Националния статистически институт за потреблението средно на един човек от домакинството на основни храни през 2023 година в сравнение с 2022 година.  Отчетено е и увеличение на консумацията на алкохол и безалкохолни напитки.  Данните за..

публикувано на 18.04.24 в 15:40