Петър Ганев: Евентуална криза би дошла отвън, няма условия за вътрешен срив

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

В един момент стана модерно да се говори, че идва криза и може би има малко пренавиване на тази пружина. Това отбеляза Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, в коментар за изводите, направени на кръглата маса "Новата икономическа криза".

"Икономиката е добре, имаме почти пълна заетост, нямаме вътрешни условия за криза. Ако има криза у нас, тя ще дойде отвън. Условия за вътрешен срив няма. Ако погледнем Европа, там има забавяне. В Германия последните тримесечия бяха лоши. У нас големият риск не е забавяне, а ако дойде по-голяма криза, например с Италия и нейните дългове. Всяка криза има катализатор - натрупване на рискове, дългове, дефицити, които заради събития като Брекзит могат да се разгърнат. Ако кризата е дълбока, такава, която да доведе до рецесия, това е кризата, която ни плаши и която може да изкара 500 000 безработни, както се случи преди 10 години. Брекзит ще има някакъв ефект, но мисля, че това няма да е катализаторът", смята експертът.

Според Ганев "тази година ще мине сходно на предишната".

"Няма да има рецесия и апокалиптични заглавия. Навън рисковете остават, защото има твърде високи нива на дълг. Италия продължава да среща проблеми".

На въпрос за най-големите рискове пред икономиката ни Ганев отговори, че "това е нестабилността, която се усеща у нас".

"Политически проблем може да доведе до икономически като в случая КТБ. Два избора могат да избият в неефективности и грешни решения. Инвеститорите вече трудно ще намерят работна ръка. Не е ясно също потенциален Брекзит до каква степен би разклатил пазарите".

Криза винаги идва, въпросът е дали можеш да я посрещнеш, подчерта Ганев.

Още информация по темата чуйте в звуковите файлове.

Свързани новини

Експерти дискутират каква криза ни очаква - финансова, дългова или икономическа

Икономисти и финансисти ще обсъждат предстои ли нова икономическа криза в България и откъде ще дойде тя? Организатор на кръглата маса е Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).  Участие в..

обновено на 26.02.19 в 09:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33