Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Евентуална криза би дошла отвън, няма условия за вътрешен срив

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

В един момент стана модерно да се говори, че идва криза и може би има малко пренавиване на тази пружина. Това отбеляза Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, в коментар за изводите, направени на кръглата маса "Новата икономическа криза".

"Икономиката е добре, имаме почти пълна заетост, нямаме вътрешни условия за криза. Ако има криза у нас, тя ще дойде отвън. Условия за вътрешен срив няма. Ако погледнем Европа, там има забавяне. В Германия последните тримесечия бяха лоши. У нас големият риск не е забавяне, а ако дойде по-голяма криза, например с Италия и нейните дългове. Всяка криза има катализатор - натрупване на рискове, дългове, дефицити, които заради събития като Брекзит могат да се разгърнат. Ако кризата е дълбока, такава, която да доведе до рецесия, това е кризата, която ни плаши и която може да изкара 500 000 безработни, както се случи преди 10 години. Брекзит ще има някакъв ефект, но мисля, че това няма да е катализаторът", смята експертът.

Според Ганев "тази година ще мине сходно на предишната".

"Няма да има рецесия и апокалиптични заглавия. Навън рисковете остават, защото има твърде високи нива на дълг. Италия продължава да среща проблеми".

На въпрос за най-големите рискове пред икономиката ни Ганев отговори, че "това е нестабилността, която се усеща у нас".

"Политически проблем може да доведе до икономически като в случая КТБ. Два избора могат да избият в неефективности и грешни решения. Инвеститорите вече трудно ще намерят работна ръка. Не е ясно също потенциален Брекзит до каква степен би разклатил пазарите".

Криза винаги идва, въпросът е дали можеш да я посрещнеш, подчерта Ганев.

Още информация по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Експерти дискутират каква криза ни очаква - финансова, дългова или икономическа

Икономисти и финансисти ще обсъждат предстои ли нова икономическа криза в България и откъде ще дойде тя? Организатор на кръглата маса е Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).  Участие в..

обновено на 26.02.19 в 09:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа..

публикувано на 24.04.24 в 17:46
Имад Талхами

Имад Талхами: Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен

Импакт фирмите не са филантропия, а инвестиране в проекти, с голям социален или екологически ефект. В университета на Тел Авив се проведе среща на ръководители точно на такива сдружения, които запознаха студентите по икономика със сравнително..

публикувано на 24.04.24 в 17:45

Фантомът на операта – как един неразбран гений промени света

1909-та. Годината, в която френският журналист и автор Гастон Льору започва да издава в ежедневник, част по част, готическия криминален роман, с леки нотки на романс, "Фантомът на операта" .  История за обезобразен музикант, архитект и..

публикувано на 24.04.24 в 17:39
Селда Ахмедова

Дамите в армията: Изложба по повод 20-ата годишнината от членството ни в НАТО

До края на месеца в градинката на "Кристал" в София стои изложба на снимки. Ако минавате през тази градинка – загледайте се в по-нежната част на армията. Дамите в армията.  Изложбата е по повод 20-ата годишнина от членството ни в НАТО . Но..

публикувано на 24.04.24 в 17:25

За хората и пчелите – скандално изказване на общинар от Горна Оряховица

Скандално изказване на общински съветник в Горна Оряховица: "Майната им на хората – да мрат", от последното заседание на местния парламент породи широко обществено недоволство. Изказването е запечатано от камерите и микрофоните в залата на..

публикувано на 24.04.24 в 17:24
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20