Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джоконда” от програмата на OperaVision

Когато видях,че този месец  в платформата OperaVision е включена операта „Джоконда“на Понкиели, и то спектакъл на престижния театър „Моне“ Брюксел, не издържах на изкушението! Премиерата е била буквално преди дни - на 12 февруари.

Спектакълът, който гледах, е много мрачен, много подтискащ със своите внушения, обаче музикално  операта е много добре осъществена. Постановката на „Джоконда“ е на много известния днес режисьор Оливие Пи, в своите коментари върху нея той говори за  влечението си към „мрачната романтична трагедия на 19 век, властвана от секса и смъртта“ и с този замисъл е осъществил и новата си сценична реализация. Няма да коментирам това, което видях на сцената. По-скоро ще кажа, че много съжалявах хористите, миманса и особено балетистите, на които се налагаше да играят, танцуват, падат на покрития с вода под почти през цялото време. Останалото Вие ще си прецените - кое Ви допада, кое Ви идва в повече. На мен ми се говори за певците, които бяха подбрани много грижливо от италианския диригент Паоло Кариняни -познат на големите оперни сцени на Европа и по света.

В ролята на Джоконда беше прочутият френски мецосопран Беатрис Уриа Монзон, позната на нашата публика от излъчвания многократно спектакъл на „Кармен“ по музикалната телевизия Медзо. След повече от 30 години на най-големите оперни сцени по света в мецосопранов репертоар, тя се представи в ново амплоа - на драматичен сопран. Големият диапазон на гласа, запазената му свежест  и перфектна подготовка й позволиха да бъде убедителна в тази роля, още повече, че тя е и вълнуваща  актриса на сцената. Неин партньор в ролята на Енцо беше Стефано ла Кола, когото можете да гледате в ролята на Каварадоси в спектакъла на „Тоска“ на Римската опера, включен в платформата на OperaVision. И този път се убедих в безспорните му качества и преди всичко - красив теноров глас и ярко актьорско присъствие. Надявам се, че с всяка нова роля той ще бъде все по-убедителен, бъдещето е пред него. Безупречна бе испанката Силвия Тро Сантафе в ролята на Лаура - прекрасно изравнен глас във всички регистри, точна в певческата си изява. За съжаление е малко позната у нас, а тя е една от водещите днес белкантови певици в Европа и особено блестяща изпълнителка на виртуозните партии от оперите на Росини.

Особено място искам да отделя на баритона Франко Васало, изпълнителя на партията на  Барнаба. В тази постановка от шпионин на Инквизицията Барнаба се е превърнал в главно действащо лице - жесток, коварен, страшен, истинско олицетворение на злото. Може би за да ни стане ясно кой е той, на ръкава си носи лента – такава, каквато са носели служителите на хитлеровия СС. Той и неговите хора убиват, тормозят, безчинстват, те са господари на света, в който се развива действието на „Джоконда“. Великолепен актьор, Васало е и много добър певец. Започнал е преди 25 години сценичните си прояви на сцените на най-големите оперни театри на света – отначало с белкантов репертоар, впоследствие с Верди, а от миналата година той вече е и Скарпия от „Тоска“. Заслужава си да се види в тази чудовищна роля.

Остава да добавя и още двама изпълнители на главните роли, преди всичко китайката Нинг Лианг в ролята на Сляпата - с красив, мек тембър на гласа, една певица с огромен репертоар - от Моцарт и Росиниевите виртуозни героини до Рихард Щраус. Носителка е на редица престижни награди от певчески конкурси, между които тази на Метрополитън, на конкурса „Лучано Павароти”, на „Роза Понсел” и др. И още една интересна подробност от кариерата на Нинг Лианг - преподавателка е по вокална постановка в Пекинската консерватория. И последният участник в спектакъла на „Джоконда“ - френският бас Жан Тейтжен, също познат  в големите оперни театри на Европа, с репертоар от барока до съвременната музика, известен и като кантатно-ораториален певец. Неговият Алвизо беше зловещ.

Много добра беше изявата на хоровете, участвали в спектакъла - хорът на театър Моне, хоровата академия на театъра  и детски и младежки хор на Моне, както и симфоничният оркестър на Моне. Въобще „Джоконда“ е един много добър спектакъл от музикантска гледна точка, а колкото до визуалната - Вие сами ще си прецените какво ви допада.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28