Омбудсманът обеща да предложи промени в Изборния кодекс за българите в чужбина

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС


Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на депутатите да приемат промени в Изборния кодекс, така че българските граждани, живеещи във Великобритания, да запазят изборните си права непроменени и след евентуален Брекзит. Това стана ясно след среща днес на обществения посредник със сънародници, живеещи извън България, които поискаха от Манолова да бъде въведено електронното дистанционно гласуване.

В действащия Изборен кодекс има изискване за тримесечна уседналост в България или друга членка на Евросъюза за евровота, припомни Манолова: "Трябва да се приеме, че те отговарят на това условие, което ще предложа в преходните разпоредби на Изборния кодекс да бъде гласувано".

Запазване на изборните права на българите във Великобритания и след Брекзит и въвеждане на електронното дистанционно гласуване поискаха от Манолова сънародниците ни зад граница. Мария Спирова, живееща в Лондон, заяви: "Аз съм благодарна да науча какво всъщност с отварянето на сегашния Изборен кодекс може да се направи, така че гражданите във Великобритания да не загубят правото си на глас, както и как най-сетне ние да тръгнем по процеса на създаване на електронно гласуване".

В отговор на исканията на сънародниците ни, Манолова обяви, че ще настоява Централната избирателна комисия и Държавната агенция "Електронно управление" да си свършат работата по въвеждане на експерименталното електронно гласуване: "Няма да ги оставя намира".

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с българи, живеещи в чужбина, в централата ѝ в София. Разговорите бяха провокирани от петиция, подписана от 150 българи от цял свят, които са членове на избирателни комисии. Те потърсили Манолова с молба да защити изборните им права.
Сънародниците ни в чужбина, с които Манолова осъществи и видеовръзка, настояват да продължи без прекъсване поетапното въвеждане на електронното дистанционно гласуване чрез пилотна система и експерименти на реални избори, но с необвързващ резултат още през тази година.

Според тях за целта е важно да бъдат използвани модерни, практични и сигурни технологии, приложими в българските условия и достъпни за избирателите.

Българите, подкрепили петицията, са обезпокоени от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брекзит, ще засегне вече придобити и упражнявани права и така ще ги лиши от възможността да гласуват на предстоящите през май евроизбори.

В действащия Изборен кодекс има изискване за уседналост през последните три месеца в България или друга държава членка на Европейския съюз. Освен това в страните, които не са членки на Съюза, не могат да бъдат откривани избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства, припомнят от пресцентъра на Манолова.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33