Депутати от правната комисия се подписаха под промените за банките в ГПК на омбудсмана

Омбудсманът Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Депутати от парламентарната правна комисия се подписаха под промените в ГПК, предложени от омбудсмана Мая Манолова.

По този начин започна процедурата по обсъждане на законопроекта в НС.

Предложенията на Манолова са насочени към преодоляване на неравнопоставеността между гражданите и банковите и кредитните институции.

При представянето на проекта в Правната комисия той бе подкрепен от Министерство на правосъдието.

Манолова заяви, че предложенията целят да върнат нарушения баланс между потребители и монополисти и банки.

„Ясно е, че законодателството ни е в полза на силните на деня – монополни дружества, за бързи кредити, събирачи на дългове и банки, от една страна, и българските граждани в качеството им на потребители, от друга“, каза тя.

„Привилегиите на тези субекти се изразяват в облекчената процедура, чрез която те събират своите задължения, която не дава възможност на съда служебно да следи за наличието на неравноправни клаузи. В особено привилегировано положение са банките, които в основа на едностранно изявление и представяне на извлечение от сметки могат автоматично да осъдят длъжника, както и да запорират и започнат разпродажба на цялото му имущество“, обясни омбудсманът.

Подкрепа за нашите усиля е и становището на Европейската комисия, която в края на януари даде двумесечен срок на България да се приведе в съответствие с европейските изисквания, добави Мая Манолова.Свързани новини

Мая Манолова представи проект за промени в Гражданския процесуален кодекс

Омбудсманът Мая Манолова представи проект за промени в Гражданския процесуален кодекс, с които защитава длъжниците на банките от твърде големите правомощия на кредитните институции. Тя посочи, че в момента банката може въз основа на..

обновено на 25.02.19 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33