Започна делото "Суджукгейт"

Живко Мартинов
Снимка: БГНЕС

Започна делото за изнудване срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. След като не откри съществени процесуални нарушения в обвинителния акт, Специализираният наказателен съд даде днес ход на делото и насрочи първите разпити за 9 април.

Делото придоби популярност като Суджукгейт, заради предмета на изнудване - 4 тона суджук по специална рецепта, който Мартинов поискал от добричкия бизнесмен Антон Проданов. Самият Проданов беше в съдебната зала и предяви претенция към ексдепутата от ГЕРБ от 36 000 лева, каквато е оценената от прокуратурата стойност на колбасите. Пред журналисти той се оплака, че заради постоянни проверки и ревизионни актове месарският му бизнес фалирал.

С уговорката, че все още обмисля адвокатът на Мартинов - Христо Ботев, не изключи да поиска разпит по делото на премиера Борисов, от името на когото Живко Мартинов е искал четирите тона колбаси. Въпреки че това е описано и в обвинителния акт, прокурорът по делото Петър Белчев обясни, че разследващите не са проверявали стигнал ли е суджукът до “високи хора” в ГЕРБ и до Борисов, както е заявил Проданов на Мартинов.

"Ние приемаме, че това е елемент от заплахата, а използвайки това име, подсъдимият цели категорично и безспорно да сломи волята на изнудвания", каза прокурор Петър Белчев.

"След като прокуратурата сама сочи в обвинителния акт, че е използвано името на премиера, следователно трябва поне да напише: в хода на разследването установихме, че не са стигнали до премиера или че са стигнали. Това е важно с оглед правото на защита. Аз така поне считам", посочи адвокат Христо Ботев.