За пътя на една скандална брошура

Снимка: Радио Видин

Брошура за сексуално ограмотяване, илюстрирана с хомосексуална двойка мъже, попадна сред ученици в Ямбол и предизвика междуинституционален скандал. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че е била предназначена само за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН, но ръководствата на пет регионални здравни инспекции, сред които и Видин, са взели решение да разпространят брошурата в училищата. Материалите не са стигали до учениците, обявиха от Регионалната здравна инспекция в града. Родители, а и някои от учениците, все пак са на мнение, че сексуалното ограмотяване в училище е необходимо, но грижата за него трябва да е на специалисти.

"Материалите не са стигнали до децата", увери д-р Гергана Джамбова, директор на РЗИ - Видин:

"Въпросната брошура "Любов без последствия", заедно с още четири вида брошури, е изпратена в РЗИ в края на миналата година с един приемно-предавателен протокол, в който не са дадени ясни и подробни обяснение всяка една от този вид брошури за кого е предназначена и за каква възраст".

По указания на здравното министерство брошурата е изтеглена. Стана ясно, че такива са стигнали и до РЗИ - Монтана.

"Не са стигнали до учениците. РЗИ - Монтана не е провеждало обучение на тази тема, семинари или беседи", добави директорът на РЗИ - Монтана д-р Елена Борисова.

"Основният проблем е, че няма здравно образование в българските училища", подчерта в интервю за предаването ни "Хоризонт до обед" здравният специалист Елена Биринджиева от екипа на "Лекари без граници" и председател на сдружение "Здраве без граници":

"Години наред ние се борим да го въведем, да го вкараме в програмата, тъй като не е много приятно да откриеш 18-годишен младеж с ХИВ".

"Тази брошура е попадала в нашия център, тъй като ние сме център за анонимно и безплатно консултиране. Тази специализирана брошура не е подходяща за здравно образование", добави Биринджиева, според която "с изключение на снимковия материал" брошурата "не е нещо за 21 век нетипично за европейска държава“.

"Когато погледнеш колко неинформирани са младите хора, както и каква е картината на сексуално преносимите инфекции в последните години - колко са разпространени и до какви проблеми могат да доведат, когато се говори за това нещо, тъй като ние сме я използвали тази брошура за работа на терен, но тя може да попадне в ръцете на всеки", каза още Елена Биринджиева, според която засегнатите министерства "трябва да седнат на една маса и да измислят концепция, която е устойчива".

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

Свързани новини

Кирил Ананиев

Скандал с брошури със сексуално съдържание, попаднали в училища

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че рекламните брошури, в които мъже правят любов с мъже, са попаднали погрешка в училищата. Материалите са били предназначени за кабинетите по безплатно и анонимно изследване. Брошурата е част от..

обновено на 27.02.19 в 19:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33