Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатите герои сред нас в кампанията "ЕС: По-защитени заедно"

Преслава Лилова събира разделени от военни конфликти семейства

| обновено на 01.03.19 в 14:33
Преслава Лилова
Снимка: ЕК - България

Преслава Лилова е служител в Българския червен кръст. Тя работи в организацията от 1999 година. Избрана е за един от героите в рамките на кампанията "ЕС - По-защитени заедно".

Започнала там първоначално като доброволец. От 2012 година оглавява дирекция „Международно сътрудничество и програми“. Отговаря за цялостната международна дейност на БЧК, включително за развиването и насърчаването на проектната и програмна дейност. 

"Календарното планиране - всеки ден имаме срещи, всеки ден имаме мероприятия", обяснява Преслава Лилова, докато въвежда репортер на "Хоризонт" в работната си среда. 

На формат два пъти А4 графите на огромния календар са запълнени. В БЧК Преслава отговаря за изпълнението на два европейски проекта. Единият се грижи за това гражданите да са адекватно подготвени за бедствени ситуации. Другият изпълнява хуманитарната мисия да свързва семейства на бежанци.

"Работим в технологично свързана мрежа благодарение на напредъка на информационните и комуникационните технологии. Пращаме молби от България за търсене на граждани от чужбина, но също така и получаваме, от много държави. С мейлите идват случаи, а те не са по никакъв начин сухи - тежки са, трагични са даже", споделя Преслава. И дава пример със семейства от Афганистан и Сирия, които били загубили децата си по пътя на миграцията.

"Успяхме да локализираме децата и да установим първичен контакт - видеовръзка, телефонна връзка. Това е преломен момент - дете докосва екрана на компютъра, защото от другата страна, на стотици километри от него, са родителите му и то, виждайки ги, иска да ги прегърне."

Ако станеш свидетел на тази сцена - тя се запечатва и преживяването не може да отшуми или да се заличи, категорична е Преслава, ккоято е един от героите на информационната кампания на Европейската комисия "ЕС - По защитени заедно". 

Когато административно процесът по събиране на разделените членове на едно семейство приключи, това е момент на ликуване, споделя още Преслава Лилова.

"Изключително зареждащо е да се работи с нея", разказват колегите й Светльо и Мариана. Професор Снежанка Грозданова, която е преподавател на Преслава от Софийския университет, също не пести добрите думи за нея. Уточнява, че някои от идеите, които Преслава е описала в дипломна работа за това как младите българи да останат в България, вече са намерили реализация. 

Всеки носи в себе си героя, защото всеки изнася собствената си борба на плещите си. Ако го погледнем от тази страна, всеки е герой в житейската си битка, убедена е Преслава Лилова.

Още за дейността на Преслава Лилова слушайте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Преслава Лилова в работен момент

Преслава Лилова, БЧК: Да помагам осмисля дните ми и захранва сърцето и душата ми

"В България има много нуждаещи се - и възрастни хора, и деца, имаме и емигранти, които имат своите потребности. И не бива да е един за сметка на другия". Така дефинира своята мисия Преслава Лилова, служител на Българския червен кръст.       Чрез..

публикувано на 14.02.19 в 13:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен,..

публикувано на 18.04.24 в 11:54
Марк Рюте

Рюте уверил Главчев, че ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е уверил колегата си Димитър Главчев, че ще съдейства на България за пълноправното ѝ членство в Шенген пред Австрия. "Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове и по суша. България се справя..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Бойко Борисов в село Шуменци

Борисов призова за осъзнаване и отрезвяване на политическата класа

За осъзнаване и отрезвяване на политическата класа, призова Бойко Борисов в село Шуменци, край Тутракан, където участва в тържественото откриване на новия иновативен музей в Мемориалния комплекс „Тутраканска епопея -1916“. "Искам да остане този..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги. "Интересът към съдебния..

публикувано на 18.04.24 в 11:44

ЦИК започва прием на документи за НПО-наблюдатели на изборите

Централната избирателна комисия ще започне да приема от 25 април документи за регистрация на български неправителствени организации (НПО), желаещи да участват с наблюдатели в изборите за българските евродепутати и за народни представители...

публикувано на 18.04.24 в 11:39

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете на..

публикувано на 18.04.24 в 11:07

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като..

публикувано на 18.04.24 в 10:44