Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Бърдарски геран организират колоритния карнавал “Фършанги”

Традиционният фестивал в селото с банатски корени привлича много туристи

7
Снимка: Гавраил Гавраилов

Жителите на Бърдарски геран са потомци на българи, живели няколко поколения в областта Банат.

Бърдарски геран е село в Северозападна България с около 600 жители. То се намира в община Бяла Слатина, област Враца.

"Там някак си човек попада все едно е в Австро-Унгарската империя по някакъв начин. Прави улици, подредени. За съжаление все повече изоставени къщи, но тези къщи, които се обитават, са много добре поддържани и една жива местна общност, която продължава да се опитва да съхранява своите традиционни ритуали и празници и вече да се отваря към външната публика, да кани гости и туристи на тях", разказа Гаврил Гаврилов в рубриката "Има ли мегдан" в предаването "Графити по въздуха". Той е създател на платформата за селски туризъм Rural Balkans. 

Председателят на читалище “Съединение-1923” в село Бърдарски геран Ирина Босилкова участва активно в дейностите по организиране на карнавала "Фършанги”.

"Банатските българи са преселници. След Чипровското въстание се изселват в Румъния, в областта Банат. Няколко столетия по-късно се завръщат отново в родината, след като тя е освободена вече и през 1887 година се установяват тук, в Бърдарски геран."   

От 2011 година празникът “Фършанги” в село Бърдарски геран е международен карнавален фестивал. Тази година по-различното ще бъде „бърбореното“ пред сградата на Етнографския музей.

"В една чинийка се слагат вода и трици, пускат се вътре монети и дечицата, всеки има право да го направи това нещо, с език трябва да избута монетите и съответно те после си остават за него. След това се връщаме обратно тук, в читалището, където вече започва големия концерт, като тази година също сме наблегнали на щандовете с местни продукти, които се произвеждат в Бърдарски геран. Освен щанда на читалището ще има много, доста хора се включиха тази година с колбаси собствено производство, също и много производители на продукти, собствено производство мед", разказва още Ирина Босилкова.

За издръжката на читалище “Съединение-1923” в село Бърдарски геран  се отпускат средства от общинския бюджет.

"Също така правим и различни сувенири, които предлагаме. Вино правим в музея, което бутилираме - домашно вино.Опитваме се по някакъв начин да спонсорираме участията си", продължава председателят на читалището Ирина Босилкова. 

Читалището в селото е притегателен център на общността на банатските българи в Бърдарски геран. Петя Мойзис - Бобойчева работи като библиотекар към читалището. Пред "Хоризонт" тя поясни символиката на празника "Фършанги".

"Фършанги" е основно карнавал. Важното е всеки, който дойде, да е маскиран, да се позабавлява на другите, които са се маскирали, да бъде по-колоритен през следващата година. Костюмите се правят с месеци и после в интернет се радват на много снимки, нахъсват се другата година отново да дойдат и докарват повече туристи." 

Карнавалните костюми са доста колоритни. 

В миналото на карнавала "Фършанги" мъжете са обличали дамски дрехи, а жените отивали на празника с мъжки дрехи. "Тогава не са търсили такива костюми, да впечатляват, ами обличат кожуха наопаки, нацапват си лицето със сажди. Днес вече по-интересно за децата дори е някой да бъде Спайдърмен или принцеска или нещо от сорта. Да види някакъв герой, който го е видял по телевизора, да е разпознаваем дори от политическата сцена. Това прави малко по-цветно, не както е било едно време", допълва Петя Мойзис - Бобойчева, която съхранява и възстановява носиите. "От старите скринове на бабите излязоха много стари носии, които са повредени, поправяме ги, връщаме ги. Някои от тях остават в музея. Дори някои от тях са ни дарени. Танцуват децата с тях."

Датата, на която се празнува "Фършанги", е съобразена с постите преди Великден. 

Последната събота на месец август се организира бал, на който хората се събират да танцуват на площада в село Бърдарски геран.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52