Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люлзим Пеци: Време е за пълна нормализация на отношенията между Косово и Сърбия

80% от албанците са против промяната на граници, каза косовският анализатор

| обновено на 02.03.19 в 10:50
Косовският анализатор Люлзим Пеци

Люлзим Пеци, който оглавява неправителствения Косовски институт за политически изследвания и развитие, каза пред БНР, че е настъпило подходящото време за финализиране на пълната нормализация на отношенията между Сърбия и Косово.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той посочи, че идеята за размяна на територии е била възродена в сръбската политика по времето на Слободан Милошевич и Белград практически не се е отказвал от нея.

„Почти 80 процента от албанците са против този вариант и само 20 на сто подкрепят нови граници между Косово и Сърбия. Огромно мнозинство от сърбите също са против, включително от сърбите в северните части на Косово. Едва 30 процента от тях са за присъединяване на Северно Косово към Сърбия“, каза Люлзим Пеци.

Той даде интервюто в момент, когато Косово е на път да се превърне отново в най-горещата точка на Балканите - арена на поредна битка на великите сили в региона ни. Спорът със Сърбия за признаването на най-младата балканска държава изглежда отчайващо далеч от решаване, което би отворило и на двете пътя към Европа.

Някои казват, че по същия начин изглеждаха доскоро и нещата по отношение на Скопие и Атина преди да решат спора за името на някогашната югославска република Македония. Скопие и Атина обаче никога не са водили война помежду си. А и - много важно се оказа - случиха най-после на лидери визионери.

В битката за Косово позициите изглеждат накратко казано така:

- Преговорите за нормализация на отношенията са замразени от миналия ноември, след като правителството в Прищина наложи 100-процентови мита върху всички стоки от Сърбия в отговор на успешната операция на Белград срещу членството на Косово в Интерпол. Сръбският президент Александър Вучич твърдо отказва да продължи преговорите, докато не бъдат отменени митата;

- Косовският премиер Рамуш Харадинай пък упорито отказва да ги отмени въпреки все по-силния натиск от Европейския съюз и Съединените щати. Президентът Хашим Тачи показва склонност към компромис по този въпрос, но не и кураж да изтегли бившата си партия от управляващата коалиция с Харадинай, което би означавало предсрочни избори;

- Тачи говори с позитивна нотка, но по политически неясно, за евентуална размяна на територии със Сърбия. А Харадинай и за това е твърдо против.

- Но заради липсата на яснота по въпроса все по-интензивно се разпространяват слухове за конкретни договорки и упражняван натиск и от Брюксел, и от Вашингтон, включващи дори евентуален специален статут на разделената етнически Косовска Митровица, приватизация на мините „Трепча“ и язовира „Газивода“ с опека от великите сили през следващите 99 години.

- Русия стои твърдо зад Вучич, макар и от нея да не излизат в прав текст каквито и да било инициативи. Европейският съюз, както по много други важни въпроси, няма съгласие със самия себе си. А Америка на Доналд Тръмп размъти още повече и без това мътните води с поне първоначална подкрепа за поредно и опасно преначертаване на граници на Балканите.

- Междувременно в Косово се редуват стачки за по-високи заплати в различни сектори, а в Сърбия опозицията протестира срещу президента Александър Вучич с песните, с които преди 19 години свали от власт Слободан Милошевич.

Люлзим Пеци - дипломат и бивш посланик на Косово в Швеция, който понастоящем оглавява неправителствения Косовски институт за политически изследвания и развитие, се опита да хвърли яснота по тези въпроси в интервюто, взето от Деян Йотов.

- Г-н Пеци, 20 години след войната в Косово, узряха ли най-после лидерите в Прищина и в Белград да постигнете помирение?

- Подходящото време за финализиране на пълната нормализация на отношенията между двете страни вече е настъпило. Не можем да чакаме да се сменят лидерите, защото времето няма да чака нас. Ние трябва да догоним времето.

- От кого в крайна сметка дойде идеята за евентуална размяна на Северно Косово срещу части от Прешевската долина?

- Това е много стара концепция, която беше подробно разработена от Сръбската академия на науките още през 70-те години на миналия век. Тази идея беше възродена в сръбската политика по времето на Милошевич и практически те не са се отказвали от нея след това.

Така че инициативата идва от Белград. Тачи се присъедини към нея. А по ирония на съдбата също и ръководителката на външната политика и политиката по сигурността на Евросъюза - мадам Могерини. Но ситуацията като че ли се промени след визитата на делегацията от американския Съвет за национална сигурност в Белград и в Прищина през последните три дни.

Към момента изглежда, че позицията на Съединените щати вече не е в подкрепа на промяна на границите. И ако тълкувам правилно, в това отношение ще се получи голяма промяна в подхода. Защото посланието е предадено ясно на лидерите ни в Прищина. Мога да го твърдя със сигурност.

- Какво е отношението към евентуално преначертаване на границите на хората в Косово - албанците и сърбите?

- Почти 80 процента от албанците са против този вариант и само 20 на сто подкрепят нови граници между Косово и Сърбия. Огромно мнозинство от сърбите също са против, включително от сърбите в северните части на Косово. Едва 30 процента от тях са за присъединяване на Северно Косово към Сърбия.

- Странно как омагьосващата мелодия от дърпането на националистическите струни се оказва по-слабо привлекателна от нещо. Дали това нещо е ясно осъзнаване, че е надвиснала поредната трагедия в региона ни?

- Преначертаването на границите наистина може да доведе до нова трагедия. А смятам, че нито албанците, нито сърбите заслужават повторение на сполетялото ги през 90-те години. Хората си дават ясна сметка. Трябва да мислим за общото си бъдеще, а не да съживяваме призраците, които унищожиха региона ни в миналото.

- Кой би имал най-голям интерес от поредно дестабилизиране на Балканите?

- Според мен най-заинтересована от това е Русия. Тя инвестира във всяването на хаос в региона с цел Западът да бъде отслабен и така Русия да наложи интересите си в региона, а и въобще в т.нар. й "близка чужбина". Не очаквам Русия да е конструктивна в ендшпила на уреждането на отношенията между Косово и Сърбия.

- А какво ще кажете за европейските посредници, а и за Джон Болтън - съветника на Доналд Тръмп по националната сигурност, който първоначално поне заяви, че Вашингтон няма нищо против размяната на територии? Липса на достатъчно познания ли е това? Или на капацитет, може би?

- В началото дискусиите бяха открити. Вучич и Тачи бяха тези, които заедно декларираха, че имат воля да намерят решение чрез промяна на границите. Но се отдръпнаха от тази идея, въпреки първоначалната подкрепа от Брюксел и от Вашингтон.

Когато тези двама лидери, и особено Тачи, се сблъскаха с огромно обществено недоволство, според мен в западните столици си промениха възприятията. Западът си даде сметка, че е необходимо стабилно и приложимо споразумение, а не сделка, която би донесла повече проблеми, отколкото решения.

- Смятате ли, че премиерът Харадинай загуби политическото надиграване с президента Тачи, след като и НАТО, и Съединените щати, нещо немислимо досега, заплашиха да оставят Косово заради отказа му да отмени свръхмитата срещу Сърбия? Ще има ли предсрочни избори?

- Нямам способност да предричам бъдещето. Избори може да има и в Косово, и в Сърбия. Но има и шанс да използваме назрялата възможност, при конструктивен подход от всички страни, да постигнем споразумение, и то най-късно до края на идната есен.

- Вярвате в чудеса, като Преспанското споразумение?

- Не знам. Не съм пророк, за да го предскажа. Но имам надежди!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии. Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано..

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е "Чужденци навсякъде" и във фокуса попадат темите за миграцията, изгнанието и чуждестранния произход...

публикувано на 19.04.24 в 07:41