Аврам Агов: Срещата на Тръмп и Ким в Ханой бе добро сверяване на часовниците

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на срещата им в Ханой.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има поводи за притеснение от липсата на споразумение на срещата в Ханой между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, каза пред БНР Аврам Агов – експерт по въпросите на Азия и преподавател в Университета на Ванкувър.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той каза, че се очаквало в договора да бъде включено затварянето на ядрения комплекс на КНДР в Йонбьон за извличане на плутоний и обогатяване на уран. Но в замяна севернокорейците са искали вдигане на санкции – като 5 вида, наложени от ООН след 2016 г. и относяци се до гражданската икономика, като износ на минерали, и нормализиране на отношенията с Вашингтон.

Аврам Агов каза, че в процеса на преговорите американците са включили допълнителен обект, свързан с ядрената програма, за което изглежда корейците не са били подготвени и вероятно като контрапредложение са поискали по-значима отстъпка за санкциите – вероятно по всички 11 резолюции на ООН след 2016-а. И така се е получило разминаване от предварителните договорки.

„Може би Тръмп е решил да вдигне летвата, знаейки, че е уязвим във Вашингтон“, предположи Агов.

Според него обаче каквато и да е била причината за липсата на споразумение за денуклуаризация на Северна Корея срещата в Ханой е била „добро сверяване на часовниците“.

„Запазването на статуквото не е непременно лошо нещо“, каза Агов, като посочи, че от миналата година има забележимо успокояване на ситуацията на Корейския полуостров и е започнал диалог между Вашингтон и Пхенян, който продължава.

Агов смята, че продуктивният подход изисква предприемането на едновременни стъпки към денуклеаризация на Корейския полуостров и постигане на траен мир в дългосрочна перспектива, вместо т.нар. крайно споразумение. „Такова не е реалистично за постигане на този етап“, добави той.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.