Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристигна на официално посещение у нас

5
Пред храм “Св. Александър Невски” се проведе церемония по посрещане на Дмитрий Медведев.
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристигна в България. Церемонията по официалното му посрещане е пред храм-паметника "Свети Александър Невски" в София. Тя започна със звуците на гвардейския духов оркестър. Беше приет официално строят от двете делегации. Премиерите Борисов и Медведев поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин.

Сътрудничеството между България и Русия в енергетиката ще бъде една от основните теми на започващото следобед двудневно официално посещение на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Той пристига по покана на българския си колега Бойко Борисов, а програмата му за днес предвижда среща и с българския президент Румен Радев.

През май миналата година след разговора в Кремъл между Борисов и руския президент Владимир Путин стана ясно, че „Турски поток“ завива към България. По тази втора тръба ще тече руски газ към страната ни. Все още обаче няма яснота какви количества от този руски газ, анонсиран като 15 млрд. куб. метра, ще се транзитират през България и колко ще се търгуват през газовия хъб "Балкан", проект, който е подкрепен от Европейската комисия.

Преди дни Борисов отново подчерта, че газоразпределителят край Варна е приоритет за страната ни.

„Ако го няма хъба, думата транзит е забранена, ще ни обиколят, както ни обикалят досега. Ние се борим за него, защото той гарантира да остане същото количество газ, което имаме и сега“, каза премиерът.

Проектът АЕЦ „Белене“ е другата енергийна тема от двустранен интерес на фона на вече предприетите стъпки за търсене на стратегически инвеститор. Който и да го строи, ще трябва да работи с конструктора на реакторите „Росатом“, макар че те вече са българска собственост.

В дневния ред на предстоящите преговори са актуалните въпроси на двустранното търговско-икономическо, инвестиционно, научно-техническо и културно-хуманитарно сътрудничество, гласи пък официалното съобщение на сайта на руското правителство. Очаква се да бъдат обсъдени и съвместните проекти в енергетиката.

Според публикации в руските медии "Газпром" ще транзитира най-големите обеми синьо гориво по българския участък на газопровода „Турски поток“. Освен това тръбите за разширяването на газопреносната ни мрежа ще бъдат произведени от свързаната с руския газов монополист компания.

Междувременно късно снощи руският вицепремиер Сергей Приходко заяви, че държавната корпорация „Росатом“ е готова да се включи в търга за АЕЦ „Белене“ и да построи централата в кратки срокове. Туризмът също така е в дневния ред на планираните разговори. Ранните записвания тази година показват спад от 25% на интереса на руските туристи към България.

Очаква се след разговора си на четири очи следобед, премиерите на България на Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев да направят изявления, които програма „Хоризонт“ ще излъчи пряко.

Заради посещението на Медведев МВР въвежда засилени мерки за сигурност.Екипи на полицията ще спират движението при преминаването на официалните кортежи по различно време на различните обекти, уточни за „Хоризонт“ комисар Борислав Муеров от СДВР.

„Първоначално ще бъде затворено движението по самото посрещане, което ще бъде на Паметника на Незнайния войн. Там отново ще бъдат обособени контролно-пропускателни пунктове, след което ще бъдат поетапно затваряни и другите  участъци“, обясни комисар Борислав Муеров от СДВР.

Руският премиер Дмитрий Медведев идва за втори път в България. Предишният път беше в началото на 2008 година. Тогава той беше част от делегацията, водена от президента на Руската федерация Владимир Путин. Това беше първата визита на Медведев в чужбина, малко след като неговата кандидатура беше издигната за президент на Русия - в самия край на 2007 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето беше прегазено на пешеходна пътека от миналото лято. 15-годишно дете почина в София, след като..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06