Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: България ще участва в газопреноса, защото ни се полага

Дмитрий Медведев: Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни

| обновено на 04.03.19 в 18:29
3
Бойко Борисов и Дмитрий Медведев на пресконференцията в Министерски съвет.
Снимка: БТА

Правителствените ръководители на България и Русия потвърдиха желанието на двете страни за сътрудничество в енергетиката. Дали намеренията им ще се сбъднат обаче ще зависи и от Брюксел, подчерта гостуващият в София руски премиер Дмитрий Медведев.

"България ще участва в газопреноса, защото това ни се полага", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на четири очи с руския му колега Дмитрий Медведев в Министерски съвет. С тази среща започна официалното посещение на премиерът на Руската федерация у нас.

"Русия остава едни от големите търговски партньори на България. България ни доставя машини и техника, лекарствени средства. Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни. Там имахме проблеми също – по "Турски поток", но трябва да отчитаме опита, който получихме през последните години, имам предвид ситуацията с "Южен поток". По-нататък ще можем да говорим, след като ни бъде дадена гаранция. Когато ЕК ни даде надеждна гаранция за това, че този проект няма да бъде счупен за в бъдеще, тогава няма да има никакви прегради", заяви Медведев на пресконференцията след разговора на делегациите.

"Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство", заяви премиерът Борисов и добави: "Южен поток", от който се загубиха пари, беше 60 млрд. кубически метра".

"Целта на България е, след като спре преносът на газ през Украйна и след като тя тръгне по "Турски поток", тръбите в България да не пресъхнат. Над 16 милиарда куб.м. газ минават през България в момента, а са инвестирани 6 милиарда лева за нови компресорни станции", подчерта Борисов.

"Газпром" не планира участие в проекта за газов хъб "Балкан". "Всичките ни ресурси в този регион са договорени на дългосрочна основа", заяви шефът на руската компания Алексей Милер след срещата в София между премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Милер каза още, че проектът за газопровод "Северен поток 2" изглежда няма да бъде сполетян от съдбата на прекратения "Южен поток".

За бъдещето на проекта АЕЦ "Белене"

"Ситуацията е променена. Арбитражът в Париж отсече, че двата реактора са български, за което България трябва да заплати 1,176 млрд. лева и с натрупани лихви, които Вие (Дмитрий Медведев - бел. ред.) с президента Путин ни ги опростихте, но ние платихме кеш - всички пари наведнъж. Сега България има завити в найлони два ядрени реактора - произведени в Русия, българска собственост", коментира премиерът Борисов.

Борисов подчерта още, че новата ядрена мощност е необходима, защото вероятно следващото поколение няма да може да разчита на ток от въглища и след 10-12 години България ще трябва да внася електроенергия.

За АЕЦ "Белене" Дмитрий Медведев  каза, че са готови да разглеждат участието им в атомната централа. "Росатом" има голям опит по подобни проекти", изтъкна той.

За последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на протоколната среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов.

„Има към какво да се стремим, тъй като през последните години някои цифри от икономическото сътрудничество станаха по-високи, но други за съжаление се влошиха, особено ако вземем резултатите от изминалата година“, заяви Медведев.

За сътрудничеството в сферата на туризма

Руският премиер изтъкна и значителните връзки в сферата на туризма. „Нашите граждани обичат да идват в България и утре на тази тема ще имаме специален форум, където ще обсъждаме развитието на туристическото сътрудничество“, каза Медведев. Той поздрави българския си колега и всички граждани на България с националния празник 3 март. „Разбрах, че и днес у вас е почивен ден, но това няма да ни попречи да работим“, отбеляза руският министър-председател, цитиран от Интерфакс.

Руският премиер Дмитрий Медведев изтъкна, че е хубаво, че е възстановена работата на междуправителствената комисия. По думите му между България и Русия има някои съвместни по-големи проекти в енергетиката, газовата област и атомното сътрудничество.

„Преди появяването на различни рестрикции и санкции търговският ни стокообмен беше около 5 млрд. долара, а сега е около 3 млрд. долара. Очевидно, че това са загубени работни места“, заяви Медведев.

За сигурността

По темата за сигурността - премиерът Борисов призова НАТО и Русия да седнат на масата на разговорите. Той поиска туризъм и приятелство в зоната на Черно море, а Медведев каза, че в България ще има нови изтребители, но е важно да дойде и руски газ:

"Моят колега демонстрира една проста истина по блестящ начин: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде, газ да работят електростанциите. Струва ми се, че с българските ни приятели можем да работим по това направление", заяви в края на пресконференцията Медведев.

В присъствието на двамата премиери бяха подписани двустранни документи, сред които променена спогодбата в социалната сигурност, програма за съвместни действия между руското министерство на икономическото развитие и българското министерство на туризма до 2021 г., план за консултации между външните министерства на двете страни.

Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави България по случай 141-годишнината от Освобождението от османско робство. Той добави, че тази година се отбелязват и 140 години от началото на дипломатическите отношения между Русия и България.

В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация са: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачов, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, Алексей Милер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.

В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50