Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова за забраната на наргилета: Ще подкрепя всяко решение срещу вредните привички

Даниела Дариткова - председател на здравната комисия в парламента

„Всяка мярка трябва да се предприема тогава, когато предходната е реализирана в пълен обем. Аз имам сериозни притеснения по отношение на това как се спазва забраната за пушене в България. Смятам, че тук усилията на изпълнителната власт не са реализирани в пълен обем“. Това коментира пред БНР д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, председател на здравната комисия, която единодушно прие законовите поправки, с които се забранява на деца да пушат наргиле в заведенията.

„Трябва да сме сигурни, че нашите колеги от „Обединени патриоти“ са „изпушили лулата на мира помежду си“, защото именно тяхно беше предходното предложение за връщане на разделението за пушачи и непушачи. Сега с този законопроект аз разчитам, че те са осъзнали, че инвестицията в здравето на нацията си заслужава. Ще подкрепя всяко решение, което ограничава вредните привички“, каза тя в предаването "Преди всички".

 „Променихме акцизите на електронните цигари. Дали те ще се забранят или не – ще се коментира, след като се внесат конкретните предложения от Министерството на здравеопазването и се видят всички становища. Идеята за забрана на пушенето е – когато човек е решил да вреди на себе си, да не вреди на околните. Когато забраняваме да се пуши в затворени помещения, това касае здравето на околните, които са пасивни пушачи и за тях вредата е не по-малка, В този аспект трябва да са разсъжденията“, каза Дариткова.

„Очакват се вероятно мненията на специалистите. На този етап предложението е за забрана на пушенето на т.нар. водна лула, несъдържаща тютюн, известна като наргиле“, обясни председателят на здравната комисия в парламента.

Дариткова заяви, че депутатите биха могли да обмислят забрана за пушене на закрито и на електронни цигари, когато готвени от ресорното министерство законови промени бъдат внесени за обсъждане.

С намерение сме да отхвърлим ветото на президента върху Изборния кодекс, каза още Дариткова. „Обществото показа, че желае да има възможност преференциално да преподрежда листите на партиите. Ние стоим зад това предложение, след като чухме общественото мнение“, обясни депутатът.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Института за анализ на плановете на потребителите за празника. Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47 неспециализирани учебни заведения в областта, разказва Албена Тотева, началник на РУО. 88 са..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър" и за да се защити, извади пистолет. "Прецених, че е..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа TEN-T. Комисията изпрати мотивирано становище до България и още 5 страни-членки заради..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради "многобройните му..

публикувано на 24.04.24 в 13:54