Тони Николов: Георги Марков е много проницателен, текстовете му сякаш са писани днес

Излезе излезе четвъртата част от сборника с есета „Колективният фалш"

Сборник с есета на Георги Марков "Колективният фалш"
Снимка: Площад Славейков

Текстовете на Георги Марков звучат така, сякаш са писани днес. Той притежава изключителна проницателност, каза журналистът Тони Николов, главен редактор на Портал Култура в интервю за предаването "Нощен Хоризонт." 

По повод 90 години от рождението на Георги Марков излезе четвъртата част от сборника с есета „Колективният фалш". Николов е съставител на книгата и автор на бележките.

"Първият още том на четиритомника вече, когато започнахме неговото преиздаване на неизвестни страници от творчеството му, беше озаглавен "До моя съвременник". Ако има нещо много характерно за творчеството на Георги Маркова това е тази идея за съвременността. Знаете ли, самият аз вече изчетох толкова текстове. Всички тези есета писани през годините за Дойче веле, за BBC, изключвам дори в случая даже "Задочните репортажи" правени за Радио Свободна Европа, всички те са изключително актуални и съвременни. Понякога на срещи с читатели те са ме питали - възможно ли е това да е писано преди 40 години, да не е писано сега. А то всъщност звучи все едно, че е писано вчера или даже днес."

Ако интуициите на Георги Марков са много точни, причината е в неговата проницателност, добави Тони Николов.

"Той е съвременен в страховете си за запазването, изобщо за оцеляването на българите като нация. Има един изключително проникновен текст "Ще изчезне ли българският народ". Той се пита защо се раждат все по-малко деца в България, с какво  е свързано това. Защо един народ сякаш отказва дори да се самовъзпроизвежда. Има ли някакви стаени страхове, проблеми в миналото, в историята, в настоящето му", отбеляза Тони Николов.  

"Няма да изчезнат грубостта, фалшът. Няма да изчезне подмазвачеството, няма да изчезнат дълбоките морални поражения" - гласи едно от посланията на Георги Марков.

"Най-страшното, казва той, е когато човек се превръща в униформен член на униформизираното общество. Когато ти се повтаря: ти не си повече от това, което си, ти си само това, което на нас ни е нужно да бъдеш", лазказа Тони Николов.

В публицистиката на Георги Марков присъства пласт за връщане на достойнството, изтъкна още той. "Един пласт на това ти да заявиш кой си, да не бъдеш безгласно винтче, мачкан от една голяма система. Като каза, че идеята е хората да бъдат едни сиви хора, които са потопени в едно сиво море", подчерта журналистът Тони Николов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.