Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатите герои сред нас в кампанията "ЕС: По-защитени заедно"

Добряна Петкова: Понякога потърпевшите от трафик се възстановяват много дълго

| обновено на 07.03.19 в 11:30
Работен момент от обучение, посветено на трафика на хора
Снимка: Международна организация по миграция - България

Добряна Петкова идентифицира и подпомага жертвите на трафик. Работи в Национална комисия за борба с трафика на хора. Помощта й съпътства обратното интегриране на потърпевшите в обществото.

Искрено се надява да променя съдбата на жертвите на трафик, споделя тя в предаването "Хоризонт до обед", където гостува в рамките на кампанията "ЕС - По-защитени заедно". „Най-мотивиращото е да видиш, че дори малка частица от това, което си направил, е повлияло тези хора да стартират един по-добър живот или най-малкото да си дадат някаква равносметка.“ 

Понякога потърпевшите се възстановяват много дълго от случилото се, споделя опита си Добряна Петкова. „От травмата, от психическото и емоционално насилие, което са преживели, много други свои вътрешни чувства, които са ги „счупили“ като душа.“

Първият контакт с пострадалия винаги е важен, подчертава Добряна. „Най-важното са думите, които подбираме – да чуеш човека и да го подкрепиш, независимо от това какво му се е случило. Много често хората се чувстват виновни, срам ги е от това, което им се случва.“  

Много по-често измамата се случва при по-неинформираните хора с по-ниско образование, отчитат експертите като Добряна Петкова. „Тоест, много по-лесно могат да бъдат манипулируеми от обяви за работа, много често става през интернет, през социалните мрежи основно.“

При първия контакт с жертвите на трафик е много важно да се локализира къде се намират, дали са в безопасност и дали базисните им потребности са покрити, пояснява Добряна. „А също така дали експлоататорите и трафикантите са някъде наоколо, дали има пряка заплаха за живота му, за здравето му…“   

Понякога се налага много бързо и в конкретни стъпки специалистът и пострадалият да съставят заедно стратегия как да се измъкне от рисковата ситуация. Така засегнатото лице участва активно в разрешаването на казуса от самото начало.

„Много е трудно понякога да работим включително с почти неграмотни хора. Имали сме такъв случай - жената не можеше да чете и да пише, беше заключена в един апартамент в една сграда във Франция, където много българки и румънки бяха карани да проституират насилствено. И ние трябваше да я накараме да обясним какво вижда през прозореца си.  И понеже тя не можеше да чете, буквално ни изрисуваше буквите на местата, които вижда през прозореца, така че да бъде локализирана“, разказа случай от практиката си Добряна Петкова.

Експертите ни от Комисията за борба с трафика на хора работят във връзка с полицейски и трудови аташета към посолствата зад граница според спецификата на случая, както и директно с полицейските и прокурорски служби в съответната държава. 

Още за дейността на Добряна Петкова ще научите от звуковите файлове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14

31.3.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 31.03.24 година. Изречение на месеца: " Малкият ум е пълен с големи претенции ". Автор е д-р Драгомир Мирчев от Хасково. 

публикувано на 31.03.24 в 08:15