"Системата ни убива всички": В протестна готовност сме непрекъснато, но засега изчакваме

Мая Стоицева: Няма как Законът за личната помощ да компенсира липсата на всичко останало

Снимка: БГНЕС

В протестна готовност сме непрекъснато, но изчакваме да видим последния резултат, обяви пред БНР Мая Стоицева от „Системата ни убива всички“, която активно участва в преговорния процес по Закона за личната помощ в социалното министерство.

„Не искам да обезценяваме тежестта на протестите. Искаме просто да кажем, че нещата трябва да се направят добре“, подчерта тя в интервю за предаването „Преди всички“ и добави, че до 25-и март методиката трябва да е факт.

Стоицева изтъкна, че няма как Законът за личната помощ да компенсира липсата на всичко останало – достъпна среда, социални услуги, адаптирани училища за деца с увреждания, работна среда за тези хора.

„Натоварваме Закона за личната помощ с огромни очаквания. Ако не заработят всички други неща по правилния начин, винаги ще има недоволни“, каза тя.

Като проблемен аспект тя посочи въпросника за самооценка към приложенията. Според майките той трябва да бъде прецизиран, по-кратък и да може да обхваща различни дейности, така че да не се дублират въпроси.

„Искаме да е много по-лек и в същото време много по-резултатен и обективен за крайната оценка. Идеята е всички тежки случаи да могат да получат висок брой точки“, е становището на „Системата ни убива всички“. Те са го изпратили вчера до социалното министерство.

Стоицева заяви още, че все още липсва въпросникът за самооценка, който трябва да бъде изготвен от Агенцията за социално подпомагане и който има голяма тежест в изчисляването на точките за лична помощ.

„Проблемът с въпросника е, че той е страшно подробен и дълъг – 22 страници е целият въпросник. Не виждаме как социалните работници ще се справят с толкова дълго нещо. Опитах с моя син, направихме го заедно със социалната работничка – тя го правеше отделно от мен. Отне ни два часа и половина, като се има предвид, че той не е тежък за оценяване. Има много по-тежки случаи, които ще отнемат още повече време. Въпреки това имахме разминаване в точките, които получихме. Това е сигнал, че за много от въпросите нещата не са обективни“, обясни Мая Стоицева.

И при ТЕЛК-а, и при финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания има изчакващ период, в който помощта не се получава – това е друг проблем, за който алармират майките. Към момента обаче отговорът на институциите е, че няма механизъм, по който да се задвижат нещата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.