Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновски младежи продават цветя в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Снимка: Здравка Маслянкова

Младежи от Велико Търново решиха да отбележат 8 март с благотворителна кауза като продават цветя в кампанията си за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. 

В днешния празничен ден момичетата и момчетата от „Ротъракт“ ще бъдат отново пред сградата на община Велико Търново от 15 до 20 часа, предлагайки красиви рози на минувачите, съпричастни към каузата. Даренията, които младите хора събират, са предназначени за фондация „Искам бебе“, за да се подпомогнат финансово процедури ин витро.

Мечтата за дете е изконна и вечна, но понякога пътят до сбъдването ѝ е труден и трънлив като продаваните рози. „Нека дадем гласност на проблем, който засяга хиляди българи и ги подкрепим да извървят трудния път към прегръдката на своята рожба“, призовават Ралица Стефанова и Кристина Илиева от младежката неправителствена организация, инициатор на кампанията.

"Това са едни бъдещи родители, които имат нужда от финансова подкрепа. Едно такова дарение би помогнало много за тях", "Хората в днешно време гледат своя интерес и това на тях да им е добре. Изключително съм благодарна, че съм част от организация и заедно можем да помогнем на тези хора, защото помогнем ли на един човек, ние оправяме целия му живот", мотивират се те.

Младите момичета не просто продават рози по 5 лева пред общината. Споделят, че са се подготвили за кампанията си и се надяват да увлекат в нея колкото се може повече хора, за да се дава повече гласност на репродуктивните проблеми, които засягат все повече двойки. „Важно е да подадем ръка, за да се случи добро и да сбъднем нечия мечта за бебе“, казват Пламена Пенкова и Лиляна Александрова:

"С малки стъпки се борим за един по-добър свят, една по-добра България, едно по-добро общество. Чрез тази акция, може би, ще мотивираме хората не само да направят дарение, но и да се поинтересуват също и от проблемите на днешните млади двойки, които в крайна сметка желаят и те да създадат едно семейство."

"Не се говори достатъчно и според мен до някъде това е тема табу в нашето общество. Такива двойки трудно признават пред приятели и близки, че всъщност имат такива проблеми. Един такъв проблем в една двойка е изпитание за самата двойка." 

През последната година от различни благотворителни инициативи подразделението на фондация „Искам бебе“ в старата столица е събрало 4 хиляди лева, с които на лотариен принцип в присъствието на нотариус на 11 март ще бъдат определени две двойки от региона на Велико Търново, които ще получат по 2000 лева за изследвания и борба със стерилитета. Няма ограничение кандидатите да са финансирани от общинския фонд „Ин витро“.

Трудния път да има своя рожба е извървяла и координаторката на фондация „Искам бебе“ във Велико Търново Вероника Михайлова:

"Сега съм щастлива, животът ми се изпълни със смисъл. Аз много говорех, не съм скривала нито за минута от познати, от приятели, от близки, че имам такъв проблем и съветвам всички хора, които таят в себе си мъка, болка, разочарование, обида, гняв, да намерят един отдушник, ако трябва. Да говорят с хората, да ни търсят нас, защото аз знам какво се изживява, знам колко усилия са ми коствали - физически и психически, и финансови."

По официална информация над 150 хиляди български семейства имат проблеми по естествен път да заченат, износят и родят свое дете. Никой не знае още колко двойки имат репродуктивни проблеми, но се страхуват официално да го заявят и да потърсят адекватна медицинска помощ за проблема си. „Обществото ни не е от най-толерантните“, коментира още Вероника Михайлова.

"Вероятно тези, които не са се сблъсквали или нямат в семейството си, или в най-близкото си обкръжение хора, които не могат по естествен начин да създадат потомство, са доста по-жестоки и доста по-неразбиращи проблема. Но проблемът е огромен. Не сме толерантни, но, може би, когато се сблъскаме лично, тогава започваме да осъзнаваме, че е необходимо. Помощта не идва само финансово", смята тя.

Десетки великотърновци се отзоваха и си купиха благотворително рози: 

"Аз имам две деца. Това е едно от най-големите щастия и смисъла на живота за мене и смятам, че всяко семейство трябва да има поне едно дете, за това трябва да ги подкрепим."

"Всеки има право да има собствено дете. Има стигма в обществото срещу тези хора, защото те са непълноценни. Абсолютно трябва да бъдат подкрепяни."

"Да има повече българи и нацията да просперира."

Програмата за асистирана репродукция във Велико Търново работи от 2011 г. През годините са подпомогнати над 140 семейства, родени са 54 бебета, сред които 10 двойки близнаци.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на избирателната активност беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все по-трудно за политолозите , не за анализаторите, на които им се пълнят главите с опорки от сутрин до..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Столтенберг и Сунак на посещение във Варшава, срещат се с Туск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Риши Сунак ще посетят Варшава. Предвидени са срещи с полския министър-председател Доналд Туск. Риши Сунак ще обяви  отпускането на военна помощ за Украйна от 500 млн. британски лири и доставката на още боеприпаси, посочиха от  канцеларията на британския лидер, предаде БТА...

публикувано на 23.04.24 в 08:26

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани. След ареста на  повече от 100 участника  от "Лагера за солидарност в Газа",който се беше разположил на тревните площи пред сградата на  Колумбийския унивесрситет  последваха..

публикувано на 23.04.24 в 08:06
Даниел Вълчев

"Юридически барометър" - 22 брой представят днес

От Центъра за правни инициативи съобщиха, че днес ще бъде представен 22-и брой на „Юридически барометър" . Това е  е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Тя е ръководена от проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, съобщава БТА. Тема на..

публикувано на 23.04.24 в 08:02

Имаме перфектната буря – растящо недоверие и в политиците, и в изборите

В най-добрия сценарий не би трябвало да се съмняваме в честността на изборите. От години обаче има нарастващо недоверие в политиците, както и нарастващо недоверие в технологията на провеждане на избори – тази година тези процеси ще имат своята съвместна кулминация. Това мнение изрази пред БНР Жоро Пенчев от Обединението за честни избори..

публикувано на 23.04.24 в 07:57
Единственият в България паметник на Екзарх Йосиф I е в Ловеч. Скулптурната творба е дело на Сейфетин Шекеров-Сефо

Дни на четенето в Ловеч

По повод международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април Народното читалище „Изкуство 2022 г.“в Ловеч организира инициативата Дни на четенето. Инициативата на най-новото ловешко читалище е под наслова „Днешният читател е утрешният лидер“. Секретарят на читалището Наталия Георгиева призова младите хора да се..

публикувано на 23.04.24 в 07:57
Лидерът на

САЩ: "Хамас" променя правилата на преговорите за освобождаването на заложници

Палестинското ислямистко движение "Хамас" променя правилата на преговорите за освобождаване на израелските заложници, заявиха от Вашингтон. Според спътникови снимки радар на иранската ПВО е ударен в Исфахан при израелската атака миналата седмица. "Хамас" променя исканията си за освобождаване на заложниците в преговорите с Израел, които се..

публикувано на 23.04.24 в 07:53