Трета поредна година шествие за правата на жените на 8 март

| обновено на 08.03.19 в 19:27
2
Протестното шествие за правата на жените тръгна от Министерски съвет
Снимка: БГНЕС

За трета поредна година на 8 март в София се проведе шествие за правата на жените. То тръгна от Министерски съвет, а крайната му точка бе езерото Ариана.

Ето какво каза Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените:

"Целта на шествието е да популяризира първо това, че е ден за политически активизъм за правата на жените. Второ, да излъчи посланието, че трябва да има солидарност с всички групи жени от обществото ни, така, че освен, че искаме промени за борбата с домашното насилие, борбата с  насилието над жени, искаме да обърнем внимание и върху по-широката тема за неравнопоставеността на половете, разлики в заплащането, дискриминация срещу уязвими групи, това, че жените взимат по-ниски пенсии от мъжете с 40 % по данни на НСИ, гарантиране на репродуктивните права. Доста искания има това шествие и се надяваме на широка подкрепа".

По-рано днес жени, жертви на домашно насилие, обсипаха с цветя стълбите на Народното събрание, с което напомниха на депутатите за убитите майки и съпруги.

С акцията "Цвете за всеки" жените поискаха незабавни законодателни промени, с които домашното насилие да бъде наказвано по-строго.

Една от активистките Ваня Министерска се обърна към депутатите:

“Не си затваряйте очите, не подминавайте насилието - утре може да застигне ваши майки, сестри, дъщери, приятели. Искаме да окажем натиск, какъвто липсва над държавните институции, за да предприемат реални действия за борба с насилието“.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи исканията на жените и попита:

"Какво направихме, за да подкрепим жертвите на домашно насилие? Колко нови центъра се създадоха през миналата година, в които една жена да може да отиде и да бъде подкрепена, ако е обект на системен тормоз в семейството си? Какви бяха промените в законите, които бяха направени?".


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33