Българските жени получават повече от мъжете в административните дейности и строителството

Жените в България са с по-висок коефициент на заетост от повечето европейски държави, заплатите им са по-близо до тези на мъжете, а управленските позиции са разпределени поравно между половете. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Жените у нас получават средно месечно 80% от заплатите на мъжете. В левово изражение средната месечна заплата на жените е 920 лева спрямо 1150 за мъжете.

Според последните обобщени статистически данни от 2017 година, у нас има две сфери, в които жените получават по-високи заплати от мъжете. Това са административните дейности с 16% и строителството с 10 %.

Най-голяма е разликата в здравеопазването - 37 на сто в полза на мъжете.

Най-високите заплати на жените са в информационно-комуникационните технологии - около 2000 лева месечно, следвани от енергетиката и финансите и застрахователните дейности.

От друга страна най-ниско е заплащането на жените там, където то е най-ниско за икономиката като цяло - хотелиерството и ресторантьорството, както и в културата и спорта. Заетите жени у нас са 63 %, а мъжете - 70 %.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33